twitter share facebook share ۱۴۰۱ آبان ۰۲ 457

بازیگران و مقامات غربی موهای خود را در مقابل دوربین کوتاه می کنند تا حمایت خود را از زنان ایرانی نشان دهند.

ژولیت بینوش بازیگر فرانسوی یکی از افرادی بود که در همبستگی با اعتراضات ایران یک دسته از موهایش را برید. همچنین وزیر خارجه بلژیک و دو نماینده بلژیک در پارلمان نیز موهای خود را کوتاه کردند.

اما به گفته مقامات و تحلیلگران، دولت های غربی فراتر از ابراز حمایت، انتقاد از دولت ایران و تمهید ابزارهای دیجیتال برای معترضان جهت تسهیل ارتباط آنها با خارج، کار دیگری از دستشان ساخته نیست و اهرم سیاسی چندانی برای تأثیرگذاری بر رویدادهای ایران ندارند.

چهار سال تحریم اقتصادی که توسط ترامپ علیه ایران اعمال شد، توسعه برنامه هسته ای ایران را متوقف نکرده و تأثیری بر حمایت ایران از گروههای نیابتی اش در خارج از کشور و برخورد با مخالفان داخلی نگذاشته است.

قیمت نفت تحت تأثیر جنگ اوکراین افزایش داشته و به نظر می رسد که خریداران نفت ایران از جمله چین و هند از تشدید تحریم ها هراسی ندارند. این امر به ایران امکان می دهد که از نظر مالی به حیات خود ادامه دهد.

هنری روم محقق اندیشکده واشنگتن می گوید: «غربی ها ابزارهای بسیار محدودی برای تغییر دیدگاه دولت ایران دارند».

با توجه به پیامدهای نامطلوبی که دخالت آمریکا در عراق و افغانستان در پی داشت، اکنون هیچ حرفی از تلاش آمریکا برای کمک به سرنگونی نظام در ایران نیست. به ویژه که دخالت قبلی آمریکا در ایران و سرنگونی دولت مصدق، در ایجاد وضعیت کنونی ایران بی تأثیر نیست.

یک مقام آمریکایی سیاست واشنگتن را در قبال ایران اینگونه توصیف می کند: ابراز حمایت از معترضان و تأکید بر حق انها برای ابراز نظرشان، زدن اتهام به نیروهای امنیتی ایران مبنی بر نقض حقوق بشر، و تشویق شرکت های آمریکایی برای فراهم کردن امکان دسترسی ایرانیان به اینترنت و حفظ خطوط ارتباطی تظاهرکنندگان با جهان خارج.

وی افزود: «سرنوشت ایرانیان در دست خود مردم و دولت ایران است .آمریکا، غرب و دیگر کشورهای خارجی تعیین کننده آینده و سرنوشت مردم نیستند. ما تنها می توانیم به مردم ایران اطمینان دهیم که تنها نیستند؛ اینکه آنها را می بینیم و صدایشان را می شنویم»

حکومت ایران غرب را به دامن زدن به اعتراضات متهم می کند. ایرانیان از کشورهای غربی خواسته اند تا با اخراج سفرای ایران و اعضای خانواده مقامات ایرانی که در کشورهای خارجی زندگی می کنند، حکومت را تحت فشار قرار دهند.

سعید گلکار از دانشگاه تنسی که خواهان اعمال تحریم علیه نیروهای لباس شخصی است می گوید: «غرب در مواجهه با ایران اهرم های زیادی ندارد اما با همین اهرم های محدود هم می تواند بهتر بازی کند»

در چنین شرایطی تلاش ها برای احیای توافق هسته ای دشوارتر شده است. علاوه بر برخورد با معترضان، انتقال پهپاد و موشک های کوتاه برد از ایران به روسیه برای کمک به مسکو در جنگ با اوکراین، باعث شده است که رهبران غربی تمایلی به اجرای توافق نداشته باشند.

برخی از تحلیلگران استدلال می کند که مقامات ایران خود نیز با توجه به اوضاع داخلی مایل به احیای توافق نیستند زیرا احیای توافق به معنی باز شدن درهای کشور به روی شرکت های خارجی و خارج شدن ایران از انزوا است و این چیزی است که مقامات در شرایط فعلی علاقه چندانی به آن ندارند.

اما در شرایطی که ایران با معترضان برخورد می کند احیای توافق برای بایدن امکانپذیر نیست زیرا در آستانه انتخابات، مخالفان او ابزار بیشتری برای تهاجم به وی یافته و می گویند چرا باید با حکومتی که در لبه پرتگاه قرار گرفته وارد توافق شویم و آن را از سقوط نجات دهیم.

*منبع: میدل ایست مانیتور

مترجم: فاطمه رادمهر

نظر شما