twitter share facebook share ۱۳۹۸ فروردین ۲۶ 915

این روزنامه با اشاره به یکی از پروژه های تجاری ترامپ قبل از انتخاب شدن به ریاست جمهوری آمریکا می نویسد:

دو سال پیش مجله نیویورکر در گزارشی از همکاری ترامپ با پسر ضیا ممدوف وزیر حمل و نقل آذربایجان پرده برداشت. این درحالی بود که ضیا ممدوف در مکاتبات دیپلماتیک امریکا به عنوان فردی بدنام و فاسد شناخته شده بود

بر اساس این گزارش، ترامپ قراردادهایی را با خانواده ممدوف در خصوص ساخت برجی در باکو امضا کرده بود؛ اما شش ماه قبل از آن که وارد کارزار انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شود و درحالیکه این پروژه در آستانه افتتاح قرار داشت و حتی ایوانکا ترامپ نیز از آن بازدید کرده بود، روند ساخت و ساز متوقف گشت و برج هرگز به روی عموم باز نشد.

دلیل این امر روابط تجاری خانواده ممدوف با خانواده درویشی بود چراکه خانواده درویشی به سپاه پاسداران مرتبط بودند و  به این ترتیب خانواده ممدوف متهم به پولشویی برای ایران شدند. در این گزارش چنین آمده است که ضیا ممدوف برخی از قراردادهای برج باکو را به شرکت آذرپاسیلو که یک شرکت ساختمان سازی ایرانی بود و توسط خانواده درویشی اداره می شد واگذار کرده بود

پروژه برج باکو قبل از توافق هسته ای و در زمانی بود که مؤسسات مالی بین المللی در معامله با ایران محتاطانه برخورد می کنند، پس ایران مجبور شد راه‌های دیگری برای جابجایی پول هایش پیدا کند که یکی از آنها استفاده از شرکت های پوششی نظیر آذرپاسیلو با مدیریت درویشی بود.

اما ترامپ علی رغم داشتن چنین سابقه ای، اقدام به گنجاندن نام این واحد نظامی در لیست گروههای تروریستی کرد؛ اقدامی که در نوع خود بی سابقه بود و با اصرار جان بولتون مشاور امنیت ملی و مایک پمپئو وزیر خارجه امریکا انجام شد

از طرف دیگر این اقدام با واکنش منفی مقامات سیا و پنتاگون روبرو شد. به عقیده این دسته، اتخاذ چنین تصمیمی جایگاه تندوران را تحکیم بخشیده، اقدامات ایذایی آنان را علیه نیروهای امریکایی و متحدانش توجیه و تقویت می کند و در روابط با متحدان این کشور از جمله عراق و لبنان مشکل ایجاد می نماید؛ چراکه در عراق شبه نظامیان قدرتمند این کشور با سپاه ارتباط تنگاتنگی دارند و در لبنان نیز حزب الله به عنوان نیرویی که بخشی از دولت را در کنترل خود دارد با سپاه در ارتباط است.

دغدغه ای که پر بیراه نیست؛ زیرا تصمیم داخل کردن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی نه تنها تجارت شرکت‌ها و مؤسسات خارجی با ایران، که طیف وسیعی از معادلات امنیتی و سیاسی و همچنین همکاری‌های اطلاعاتی را در منطقه عمیقاً تحت تأثیر قرار خواهد داد.

این اقدام ترامپ گرچه می‌تواند یارگیری و نفوذ منطقه‌ای ایران را تضعیف کند و افراد و شرکت‌ها و جریان‌های سیاسی و دولت‌ها در کشورهایی چون عراق، افغانستان، سوریه و لبنان را وادار به انتخاب میان دو گزینه مشارکت اقتصادی با سپاه و پذیرش مجازات، و قطع مشارکت نماید؛ اما از طرف دیگر هزاران تن از نیروهای ایالات متحده در منطقه، به ویژه در عراق و سوریه در نزدیکی نیروهای رسمی ایران و یا شبه نظامیان نزدیک به تهران قرار دارند که هر گونه برخورد نظامی میان این گروه ها و نیروهای ایالات متحده دشواری حضور نظامی آمریکا در منطقه را بیشتر می کند.

نیروهای نظامی کشورها در صورت قرار گرفتن در صحنه‌های مشترک، بخصوص به منظور پرهیز از برخوردهای پیش‌بینی نشده، دارای کانال‌های ارتباطی و اطلاعاتی و در بهترین شکل آمادگی برای همکاری‌اند.

بعد از اشغال عراق توسط آمریکا بر اساس شواهد موجود نیروهای آمریکایی با نیروهای قدس در آن کشور ارتباط و همکاری داشته‌اند و گزارش‌های متعدد از همکاری نیروهی نظامی ایران با نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان تاکنون انتشار یافته است.

با قرار گرفتن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی داشتن چنین روابطی، همکاری با یک سازمان تروریستی تلقی و به دلیل داشتن تبعات قانونی عملاً امکان‌پذیر نخواهد بود.

روزنامه ایندپندنت در ادامه می نویسد، اقدام ترامپ همچنین تنش با ایران را تشدید می کند چراکه راه‌ هرگونه گفت و گو و مذاکره را بر سر مسائل مورد اختلاف می بندد؛ نظریه کسانی را که معتقدند آمریکا به دنبال تغییر رژیم در ایران است تقویت می کند، امریکا را قادر می سازد تحریم های بیشتری را علیه ایران اعمال کند، کار کشورهایی را که بدنبال نجات توافق هسته ای هستند دشوار می نماید زیرا روابط بانکی و تجاری شرکت های اروپایی را با ایران سخت تر می کند.

گرچه به عقیده بسیاری قرار دادن سپاه در لیست تروریسم آمریکا تاثیر شگرفی بر وضعیت تحریم‌های ایران نخواهد داشت چراکه کلیت سپاه پاسداران خرداد ۱۳۹۰ توسط باراک اوباما به اتهام نقض حقوق بشر و مهر ۱۳۹۶ توسط دونالد ترامپ به اتهام حمایت از تروریسم تحریم شده بود. اما به نظر می رسد این اقدام آمریکا موجب واهمه و احتیاط هر چه بیشتر طرف‌های خارجی اروپایی و حتی چینی و هندی برای مبادلات مالی و تجاری با شرکت‌ها و افراد حقیقی ایرانی که حتی ظاهرا ارتباطی با سپاه پاسداران ندارند خواهد شد.

این روزنامه در پایان به این حقیقت اشاره می کند که تمام تحریم ها و دیگر اقداماتی که ترامپ تاکنون برای فشار بر مقامات جمهوری اسلامی انجام داده است تنها سبب بغرنج شدن وضع معیشتی مردم شده و کمتر تأثیری بر فعالیت مؤسسات دینی و سازمان های امنیتی ایران که در دست محافظه کاران است داشته است. این اقدام همچنین به تضعیف موضع اصلاح طلبان خواهد انجامید و حتی ممکن است بسیاری از چهره‌های معتدل و چهره‌های سیاسی بیرون رانده شده از دایره حکومت را به حمایت از سپاه بکشاند و ناراضیان را دستکم برای مدتی به سکوت وادار کند. به عبارت دیگر این رفتار آمریکا مایه وحدت، هماهنگی و انسجام و توجه بیشتر به سپاه خواهد شود آنگونه که در اقدام نمایندگان مجلس در پوشیدن لباس سپاه و حمایت حسن روحانی رییس جمهور علی رغم انتقادات تندی که پیشتر به این نهاد نظامی داشت شاهد بودیم.

بنابراین همانگونه که امروز برخی از اعضای مجمع تشخیص عزم خود را برای رد لوایح  FATF بعد از تروریستی نامیدن سپاه جزم کرده اند، صداهای مخالف ارتباط و مذاکره با آمریکا در داخل ایران بلندتر شده و توجیه بیشتری برای مخالفت خود با آمریکا خواهند داشت و از طرف دیگر با زدن انگ تروریسم به سپاه پاسداران، دیگر کسی یارای انتقاد از این نهاد را نخواهد داشت زیرا به آمریکایی بودن متهم می‌شود

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/trump-irgc-us-iran-terrorism-sanctions-tehran-lebanon-hezbollah-a8862301.html

نظر شما