twitter share facebook share ۱۳۹۸ دی ۱۳ 1663

سردار سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در حمله هوایی نیروهای آمریکایی در نزدیکی فرودگاه بغداد، کشته شد. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و وزارت دفاع آمریکا این خبر را تایید کردند.

ایرج مسجدی، سفیر ایران در عراق در گفتگو با شبکه خبر گفت: «حدودا ساعت یک بامداد روز جمعه دو خودرو که حامل سرلشگر سلیمانی و ابومهدی المهندس(معاون شبه نظامیان حشد شعبی) در حال حرکت از فرودگاه بغداد به سمت این شهر بودند، مورد اصابت حملات موشکی نیروهای آمریکایی قرار گرفتند و تمام سرنشینان این دو خودرو به شهادت رسیدند.»

آقای مسجدی افزود:«در حال انجام هماهنگی‌های لازم برای انتقال پیکر پاک شهدای این حمله به کشور هستیم.»

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران با انتشار پیامی، «شهادت قاسم سلیمانی را موجب دو چندان شدن عزم ایران برای ایستادگی در برابر زیاده‌خواهی آمریکا و دفاع از ارزش‌های اسلامی» دانست. آقای روحانی در ادامه پیام خود تاکید کرد: «بی‌تردید انتقام این جنایت هولناک را ملت بزرگ ایران و دیگر ملت‌های آزاده منطقه از آمریکای جنایتکار خواهند گرفت.»

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا با انتشار توئیتی حاوی ویدئوی شادی خیابانی مردم عراق، نوشت: «عراقی‌ها برای آزادی در خیابان می‌رقصند و شاکر فقدان ژنرال سلیمانی هستند.»

امیر حاتمی، وزیر دفاع ایران با انتشار پیامی اقدام آمریکا را «جنایت هولناک» توصیف کرد که به تعبیر او سند حمایت این کشور از «تروریست در منطقه و عراق» است. آقای حاتمی در پایان این پیام تاکید کرد که این اقدام آمریکا «به شکلی دندان شکن» پاسخ داده می‌شود و «انتقام این خون» از تمامی عاملان و مرتکبان آن گرفته خواهد شد.

نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا با انتشار اطلاعیه‌ای ضمن تاکید بر اهمیت حفاظت از جان و منافع آمریکا توسط رهبران این کشور، اعلام کرد که حمله شبانه نیروهای ایالات متحده می‌تواند این کشور را با مخاطرات آتی مواجه کند. خانم پلوسی همچنین تاکید کرد که دولت مجوز استفاده از نیروهای نظامی علیه ایران را نداشته و اقدام اخیر بدون مشورت با مجلس صورت گرفته است.

برنی سندرز، نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با انتشار توئیتی اقدام دونالد ترامپ در صدور دستور حمله به قاسم سلیمانی را موجب نزدیک‌تر شدن ایالات متحده به جنگی فاجعه آمیز در خاورمیانه دانسته که می‌تواند به قیمت جان انسان‌ها و هزینه‌کرد تریلیون دلار تمام شود. آقای سندرز به کنایه نوشت که ترامپ قول داد که به جنگ‌های بی پایان خاتمه می‌دهد، ولی با این اقدام ما را در مسیر دیگری قرار می‌دهد

جو بایدن، نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با انتشار توئیتی در واکنش به کشته شدن قاسم سلیمانی ضمن این که او را عامل جنایت نیروهای ایالات متحده و هزاران بیگانه در منطقه خواند، تاکید کرد که این اقدام آمریکا واکنش قطعی ایران را درپی خواهد داشت و می‌تواند ایالات متحده را در آستانه یک تنش بزرگ در خاورمیانه قرار دهد.

در پی کشته شدن سردار سلیمانی در حمله هوایی نیروهای آمریکایی، کاردار سوئیس در تهران، حافظ منافع آمریکا، به وزارت خارجه ایران احضار و مراتب اعتراض شدید ایران به آمریکا به وی ابلاغ شد

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران با انتشار بیانیه‌ای ترور قاسم سلیمانی را عامل تنومندتر شدن درخت مقاومت در منطقه و جهان دانست. آقای ظریف تاکید کرد: «وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تمامی ظرفیت‌های سیاسی، حقوقی و بین المللی خود را برای اجرای تصمیمات شورای‌عالی امنیت ملی برای پاسخگو کردن رژیم جنایتکار و تروریست آمریکا در خصوص این جنایت آشکار به کار خواهد بست.»

کیوان خسروی سخنگوی دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی ایران اعلام کرد که از ساعاتی دیگر جلسه فوق‌العاده شورای‌عالی امنیت ملی برای بررسی حمله به خودروی سردار سلیمانی در بغداد برگزار می‌شود

وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون در بیانیه‌ای اعلام کرد که به دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا اقدام به کشتن قاسم سلیمانی کرده‌اند. پنتاگون هدف از این حمله را در بیانیه خود «اقدام‌های دفاعی قاطع برای محافظت از کارمندان آمریکا در خارج از کشور» عنوان کرده است. وزارت دفاع آمریکا، سپاه قدس را یک سازمان تروریستی خارجی علیه ایالات متحده عنوان کرده و گفته است: «ژنرال سلیمانی به‌طور جدی برنامه‌هایی را برای حمله به دیپلمات‌ها و اعضای خدماتی آمریکا در عراق و سراسر منطقه در حال تدوین داشت.» در این بیانیه تاکید شده است که حمله امروز نیروهای آمریکایی با هدف ممانعت از برنامه‌های ایران برای حملات بعدی انجام شد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا نیز در توئیتی بدون هیچ نوشته‌ای، پس از اعلام این خبر، پرچم آمریکا را منتشر کرد. اهتزاز مجازی پرچم این کشور را معمولا رهبران آمریکا برای بیان افتخار و اقتدار کشورشان انجام می‌دهند.

اما در واکنش به کشته شدن قاسم سلیمانی، رهبر انقلاب در پیامی اعلام کرد: «انتقام سختی در انتظار جنایتکارانی است که دست پلید خود را به خون او و دیگر شهدای حادثه دیشب آلودند. شهید سلیمانی چهره‌ی بین‌المللی مقاومت است و همه‌ی دلبستگان مقاومت خونخواه اویند. فقدان سردار فداکار و عزیز ما تلخ است ولی ادامه مبارزه و دست یافتن به پیروزی نهایی کام قاتلان و جنایتکاران را تلخ‌تر خواهد کرد.» ایشان در پیام خود به کشته شدن ابومهدی المهندس، معاون حشد شعبی نیز اشاره کرد و گفت که سه روز عزای عمومی در ایران اعلام می‌کند.

اما اوضاع عراق در یک هفته اخیر دستخوش ناآرامی و التهاب بود. ماجرا از آنجا آغاز شد که  یک پیمانکار آمریکایی در حمله ای راکتی به پایگاهی در عراق کشته شد و نیروهای آمریکایی در واکنش به این حمله، پنج مقر فرماندهی گردان‌های کتائب حزب‌الله در عراق و سوریه را بمباران کردند که به کشته شدن 25 تن و زخمی شدن بیش از 55 نفر دیگر از نیروهای این گروه انجامید. براساس گزارش ها دست کم 4 فرمانده محلی کتائب حزب الله در میان کشته شدگان بودند.

مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا عصر یکشنبه در بیانیه ای گفت: «ما اقدامات جمهوری اسلامی ایران که جان مردان و زنان آمریکایی را به خطر بیاندازد تحمل نخواهیم کرد.»

مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا نیز این عملیات را موفق توصیف کرد اما گفت که به اطلاع آقای ترامپ رسانده شده که ممکن است واکنش نظامی گسترده تری لازم باشد. او گفت: «ما در مورد سایر گزینه های موجود با او صحبت کردیم.»

برایان هوک، نماینده ویژه امور ایران در وزارت خارجه آمریکا، با متهم کردن ایران به نقش داشتن در حمله علیه نیروهای آمریکایی گفت: ما خیلی امیدوار بودیم که ایران دچار سوءمحاسبه نشود و خویشتن داری ما را با ضعف اشتباه نگیرد. اما بعد از این همه حمله، مهم بود که رئیس جمهور به نیروهای مسلح دستور واکنشی را بدهد که برای رژیم ایران قابل فهم باشد.

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز چند متحد ایران در عراق از جمله ابومهدی مهندس، قیس خزعلی و هادی عامری را به سازماندهی و تحریک آن حمله متهم کرد.

ایران اما دخالت در حملات به نیروهای آمریکایی در عراق را رد کرد و در عین حال عملیات آمریکا را تروریستی خواند. سپاه پاسداران روز دوشنبه حمله آمریکا به پایگاه‌های حزب‌الله عراق، را تجاوزکارانه و جنایتکارانه خواند و گفت که حشد شعبی حق انتقام و پاسخگویی را برای خود محفوظ می‌داند.

روز سه‌شنبه هزاران نفر در اعتراض به حملات آمریکا به مواضع حزب‌الله عراق در مقابل سفارت آمریکا در بغداد تجمع کردند. معترضان خشمگین و نیروهای شبه نظامی وابسته به ایران به ساختمان سفارت یورش بردند و بخشی از دیوار سفارت و همین طور پست بازرسی خارج ساختمان را به آتش کشیدند. نیروهای امنیتی برای متفرق کردن آنها گاز اشک‌آور شلیک کردند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در توییتی ایران را به سازماندهی حمله به سفارت آمریکا در بغداد متهم کرد و هشدار داد که ایران به خاطر این اقدام پاسخگو خواهد بود. وی در توییت خود نوشت: «آنها (ایران) بهای سنگینی خواهند پرداخت.» او افزود: «این یک هشدار نیست، یک تهدید است. سال نو مبارک»

وزارت دفاع آمریکا نیز اعلام کرد که برای تامین امنیت سفارت آمریکا در بغداد تعدادی نیروی بیشتر به عراق اعزام می‌کند.

از سوی دیگر گروه های نزدیک به ایران خواستار خروج نیروهای آمریکایی از این کشور شدند. از جمله مقتدی صدر روحانی شیعه که گفت مایل است به طرق سیاسی و حقوقی، با گروه های شبه نظامی مورد حمایت ایران - رقبای سیاسی او - برای پایان حضور نظامی آمریکا در عراق کار کند. او گفت اگر این شیوه موثر نباشد او در همکاری با رقبایش دست به اقدامات دیگری خواهد زد. با این حال آقای صدر از گروه های شبه نظامی خواست نیروهای خود را مهار کنند تا بهانه برای حملات بیشتر به آمریکا ندهند.

همچنین شورای امنیت ملی دولت عراق روز دوشنبه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد حملات هوایی ایالات متحده «عراق را برای حفاظت از خود و حاکمیت این کشور به بازبینی روابط و چارچوب همکاری‌های امنیتی، سیاسی و حقوقی با آمریکا وادار می‌کند.» در این بیانیه نیروهای ایالات متحده متهم شده اند که «براساس اولویت‌های سیاسی خود» تصمیم گرفته‌اند و کاری به منافع دولت و ملت عراق نداشته‌اند.

ده‌ها تن از نمایندگان پارلمان عراق هم با امضای طرحی خواستار بازبینی فوری قرارداد همکاری نظامی میان بغداد و واشنگتن شدند که مجوز حضور قانونی ۵۲۰۰ نظامی آمریکایی در عراق را می‌دهد.

نظر شما