twitter share facebook share ۱۳۹۹ اردیبهشت ۰۴ 1727

شیوع کرونا، به جنگ فیزیکی، کلامی و روانی که علیه مسلمانان هند در جریان است، دامن زده و منجر به فشار بیشتر برآنان شده است. گزارشات رسیده از مناطق مختلف این کشور، حاکی از شدت حملات خشونت‌آمیز علیه مسلمانان و ممنوعیت فروش کالا توسط فروشندگان مسلمان در خیابان‌هاست؛ چرا که تصور می‌شود مسلمانان عامل انتشار ویروس کرونا در هند هستند. افزایش ناگهانی هشتگ‌ها و پست‌های اسلام‌هراسانه‌ای که مسلمانان را به عاملیت در انتشار ویروس متهم می کند، به خوبی گستردگی این اندیشه در باور عامه مردم را نشان می دهد. این پست‌ها شامل فیلم هایی است که مسلمانان را در حال تف کردن به سبزیجات و میوه ها، لیسیدن بشقاب‌ها و آغشته کردن سطوح به بزاق دهانشان‌ به منظور انتشار عامدانه و هرچه بیشتر این ویروس خطرناک، نشان می دهد.

این تصور که مسلمانان عامل انتشار کرونا هستند، از زمانی آغاز شد که خبرهایی مبنی بر مثبت بودن تست کرونای جمع کثیری از اعضا و هواداران جماعت تبلیغ (از جنبش های اسلامی هند)، در شبکه‌های اجتماعی منتشر گردید. احتمالا شماری از اعضای خارجی جماعت تبلیغ که برای شرکت در همایش این جماعت در دهلی، به هند سفر کرده بودند، ناقل ویروس به این کشور بوده اند؛ از این رو جماعت تبلیغ به دلیل نادیده گرفتن خطر شیوع ویروس و سازماندهی این همایش در اواسط ماه مارس، مقصر شناخته می‌شوند.

پس از گذشت مدت زمان کوتاهی از برگزاری این همایش، مقامات بهداشتی در مناطق مختلف هند مدعی شدند که با ره گیری موارد ابتلا، به همایش جماعت تبلیغ در دهلی رسیده اند. ادعاهای مطرح شده، دولت را بر آن داشت که در میان اخبار و گزارشات روزانه ای که از موارد ابتلا به کرونا در کشور منتشر می کند، به طور خاص به جماعت تبلیغ بپردازد و اخبار مبتلایان مرتبط با این گروه را پوشش ویژه دهد.

همه‌ی این عوامل دست به دست هم داد تا این تصور در میان عامه‌ی مردم رواج پیدا کند که مقصر اصلی شیوع کرونا در هند، مسلمانان جماعت تبلیغ هستند. اما از آنجا که تمایز بین جماعت تبلیغ و سایر مسلمانان، برای بسیاری از افراد دشوار است، دیری نگذشت که همه‌ی مسلمانان، به عنوان ناقلین بالقوه‌ی این ویروس از سوی جامعه‌ی هند شناخته شدند.

در این میان، عده‌ای هم بودند که با انتقاد از شیوه‌ی انجام آزمایش و زیر سؤال بردن آمار و گزارشات دولت، مخالفت خود را با تصور ایجاد شده از مسلمانان در اذهان مردم نشان دادند. به گفته ساگاتو داتا، متخصص توسعه و اقتصاد رفتاری: «شیوه‌ی نمونه‌گیری دولت، مغرضانه است. چرا که مسئولان، هیچ حزب و گروه دیگری را همچون جماعت تبلیغ، مورد آزمایش قرار ندادند. در چنین شرایطی، طبیعی است که بخش بزرگی از موارد ابتلا، به این گروه تعلق داشته باشد.»

همایش جماعت تبلیغ، تنها یکی از دهها مجلس مذهبی و غیر مذهبی بود که در اواسط ماه مارس در هند برگزار شد. دولت هند از یکسو، با بی‌تدبیری اجازه برگزاری مجالس و همایش ها را داد و به این ترتیب به وخیم تر شدن اوضاع كمک كرد و از سوی دیگر، به 1.5 میلیون نفر اجازه داد كه بدون غربالگری بین ژانویه و مارس وارد كشور شوند و مهمانان همایش جماعت تبلیغ هم، بخش کوچکی از این تعداد بودند.

اما رسانه‌های هندی بدون توجه به ضعف ها و اشتباهات دولت، کمپین پر سروصدایی علیه مسلمانان به راه انداختند. یکی از روزنامه‌ها کاریکاتوری را به تصویر کشید که ویروس کرونا را به صورت تروریستی در لباس یک مسلمان نشان می‌داد. یا توییتی که حدود 2،000 بار بازنشر شد، کارتونی بود تحت عنوان «جهاد کرونا»، که نشان می داد یک مرد مسلمان سعی دارد یک هندو را از روی صخره هل دهد.

احساس انزجار نسبت به مسلمانان، توسط کانالهای رسمی نیز تقویت شده است. مأموران نیروهای امنیتی مرزی با طرح تئوری توطئه، ادعا كرده‌اند كه عده ای مسلمان با هدف گسترش ویروس در هند، قصد دارند تا از طریق نپال به مرزهای کشور نفوذ كنند. دولت هند هم غیر محسوس وارد این کارزار شده و برای نمونه در یادداشتی که به تازگی برای دولت محلی بنگال ارسال کرده است، از اینکه دولت محلی نتوانسته قرنطینه را در مناطق مسلمان نشین به شکل جدی اجرا کند، ابراز نگرانی کرده است.

با شیوع کرونا و افزایش خشونت نسبت به مسلمانان و طرد شدن آنان از سوی جامعه، مسلمانان که پیشتر از صحنه سیاست هند کنار زده شده بودند، با مشکلات اقتصادی نیز روبرو شده اند و اگر جلوی فعالیت های اقتصادی و تجاری آنان گرفته شود، دیگر امیدی به بقای آنان در هند نیست.

مأیوس کننده است که جامعه‌ی جهانی در برابر تداوم آزار و اذیت بزرگترین اقلیت مذهبی هند، سکوت اختیار کرده و منفعلانه به تماشا نشسته است تا آپارتایدی دیگر در بزرگترین دموکراسی جهان و این بار علیه مسلمانان رقم بخورد.

*منبع: الجزیره

مترجم: ط. مکارمی

نظر شما