twitter share facebook share ۱۳۹۸ اسفند ۱۰ 1071

گزارش جدید مؤسسه خیریه مبارزه با فقر آكسفام، نشان می‌دهد که ثروتمندترین افراد جهان که تنها 1 درصد از جمعیت جهان را به خود اختصاص می‌دهند، همچنان به تمرکز بیشتر ثروت در میان خود ادامه می‌دهند. بر اساس این گزارش نابرابری اقتصادی در سراسر جهان رو به گسترش است و این امر موجب شده است که به ویژه زنان احساس كنند كه خدمات آنان در جامعه چندان به چشم نمی‌آید. این آمارها گویای آن است که ثروتمندترین مردان جهان، از ثروتی بیش از 325 میلیون زنی که در افریقا زندگی می‌کنند، برخوردارند.

دنی سریسکانداراژه، مدیر اجرایی آکسفام انگلیس در رابطه با انتشار این گزارش گفت: این مطلب که 22 مرد متمول جهان، از ثروتی بیشتر از تمام زنان آفریقا برخوردارند، به خوبی گویای آنست که اقتصاد کاملاً تک‌جنسیتی و آمیخته با مشکلات عمیق است.

از آنجا که زنان وقت کافی برای حضور در کلاس ها و دوره های آموزشی ندارند، نمی‌توانند از درآمد کافی و مناسب هم‌تراز با مردان برای گذران زندگی بهره‌مند شوند، لذا در چنین جوامعی، بانوان بیشتر و بیشتر در دام فقر گرفتار می‌شوند.

مردان نه تنها بیش از 50 درصد ثروتمندتر از زنان هستند، بلکه تصمیم‌گیری‌های دولت را نیز تحت کنترل دارند. به طور متوسط​​، زنان فقط 18 درصد از وزرای کابینه‌ها و 24 درصد از نمایندگان مجالس جهان را تشکیل می‌دهند.

به علاوه، داده‌های Oxfam نشان می‌دهد که اغلب خانم‌ها در اوج جوانی و قدرت به دلایلی همچون بارداری و نگهداری از فرزند، توانایی اشتغال را از دست می دهند و همین امر نیز به نوبه‌ی خود، شکاف درآمدی بین زن و مرد را بدتر و بیشتر می‌کند. طبق امار در سنین اشتغال به کار 42 درصد از زنان و 6 درصد از مردان در سطح جهان، از شغل خود کناره‌گیری می‌کنند

 از سوی دیگر، زنان در طول شبانه روز بیشتر اوقات خود را صرف کارهایی می‌کنند که هیچ دستمزدی را برای آن دریافت نمی‌کنند. به طور میانگین، 14 ساعت از وقت زنان در مناطق روستایی و کم درامد در روز صرف ارائه خدمات بدون حقوق می‌شود. آمارها نشان می‌دهد ساعاتی که زنان در ارائه‌ی خدمات بدون حقوق در کشورهای کم درآمد صرف می‌کنند، 5 برابر بیشتر از مردان است. این درحالی است که ارزش پولی خدمات بدون حقوق زنان 8/ 10 تریلیون دلار در سطح جهان است.

داده‌های بانک جهانی دال بر آنست که مسئله‌ی نابرابری نه تنها زنان که بیش از نیمی از مردم جهان را که با 5.50 دلار درآمد در روز یا کمتر در تلاش برای بقای خود هستند تحت تاثیر قرار می دهد. فقیرترین مردم جهان که تعداد آنها 4.6 میلیارد نفر است و بیش از نیمی از جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند، روی هم رفته، نسبت به 2،153 میلیاردر دنیا ثروت کمتری دارند.

حال سؤال این جاست که آیا وضعیت به همین شکل باقی خواهد ماند؟ آیا فقرا همیشه فقیر و اغنیا قرار است همیشه غنی بمانند؟ بی شک شکاف فزاینده ثروت بین ثروتمندترین و فقیرترین اقشار جهان، جبران این شکاف را برای مردم فقیر دشوار می‌کند. ضمن اینکه فشار بر سرپرستان خانوار در دهه‌ی آینده رو به رشد خواهد بود؛ زیرا نه تنها جهان در دهه‌ی آتی با جمعیت سالمندتری روبرو می‌شود، بلکه اثرات منفی تغییرات آب و هوا نیز مزید بر علت خواهد شد و برای نمونه زنان بیشتری مجبور خواهند بود که برای دسترسی به آب سالم، راههای طولانی بپیماند و وقتی را که می توانند صرف کار و کسب درآمد کنند برای دسترسی به آب صرف نمایند.

در چنین شرایطی وضع سیستم‌های مالیاتی عادلانه و سرمایه گذاری درامد حاصل از این مالیات در زمینه خدماتی همچون بهبود منابع آب می‌بایست در اولویت برنامه دولت‌ها قرار گیرد. چنانکه تحقیقات نشان داده است که بهبود امکان دسترسی به منابع آبی در صرفه جویی وقت زنان آفریقایی تاثیر چشمگیری داشته و برای مثال در بخش‌هایی از زیمبابوه، سرمایه‌گذاری در زمینه‌ی آب و فاضلاب، برق، مراقبت از کودکان و بهداشت عمومی، حداکثر چهار ساعت در روز یا دو ماه در سال از وقت زنان را آزاد کرده و با دادن امکان کار بیشتر به آنان، کیفیت زندگی این گروه از زنان را بهبود بخشیده است.

*منبع: الجزیره

مترجم: ط. مکارمی

نظر شما