یک کارشناس کلینیکخصوصی ترک اعتیاد الکل در گفتگو با روزنامه شرق، با اشاره به نگرانی دادستان عمومی و انقلاب تهران نسبت به پدیده نگرانکننده شرب خمر و تشکیل دوهزارو ٩٠٠ فقره پرونده رانندگی در حالت مستی در شهر تهران گفت: «واقعیت این است که به نظر میرسد تعداد پروندههای اعلامشده توسط راهنمایی و رانندگی بسیار کمتر از آمار واقعی شرب خمر در کشور باشد».
او با اشاره به مثبت بودن تست الکل رانندگان تصادفات مشهور سال گذشته همچون تصادف یک دستگاه بیامو و یک دستگاه پورشه و برخورد یک دستگاه بیامو با پایه پل عابر پیاده در اتوبان نیایش، میگوید: «در قدم اول حقیقت را قبول کنیم که مصرف الکل در کشور ما در حال افزایش است؛ این را نه من که آمار کشفیات نیروی انتظامی، آمار فوتیهای تصادفات، آمار دستگیری افراد مست و... نشان میدهد. قدم بعدی تجدید نظر در قوانین است. باید در حین حفظ احترام به قوانین شرعی که در این خصوص وجود دارد، قوانین ما در حوزه رانندگی در حالت مستی هم حالت بازدارندگی داشته باشد. نگاهی به تجربه استرالیا، آمریکا و... نشان میدهد که این کشورها به حدی در حوزه قوانین سخت برخورد کردهاند که هیچ فرد مستی جرئت نشستن پشت فرمان و رقمزدن مرگ افراد بیگناه را ندارد. مرحله بعدی افزایش کلینیکها و درمانگاههای ترک اعتیاد به الکل است. متأسفانه باید اعتراف کنیم که مسئله مصرف الکل که یک ضدفرهنگ است، در جامعه ما دارد به یک نوع فرهنگ، کلاس و حتی پز اشرافیگری بدل میشود. اینها همه در حالی است که کاهش خودداری از احتیاط، افزایش حس تهاجم، دید ناواضح، اعتماد کاذب در تواناییهای فردی و افزایش خطرپذیری از آثار روانی مصرف الکل هستند که میتوانند هر رانندگی سادهای را به یک حادثه مرگبار بدل کنند.
براساس آخرین مطالعاتی که در این زمینه انجام شده، خطر تصادف مرگبار باوجود نیمگرم بر لیتر الکل در خون، دو برابر میشود. اگر میزان الکل در خون به هشتدهم برسد، این خطر ١٠ برابر و اگر به ١,٢ گرم بر لیتر برسد، این خطر ٣٥ برابر افزایش پیدا میکند. متأسفانه باید گفت که در ایران، مشروباتی که استفاده میشود، عموما درصد الکل بسیار بالایی دارد و اگر شما این آمارهای ساده را کنار هم قرار بدهید، نگرانکنندهبودن رانندگی در حالت مستی کاملا هویدا خواهد شد.
*روزنامه شرق
نظر شما