وزیر خارجه آلمان: در انتظار معجزه نباشید
هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان، در سفر به تهران، روز دوشنبه، ۲۰ خرداد با محمد جواد ظریف همتای ایرانی خود دیدار و گفتوگو کرد.
او سپس با حسن روحانی رئیس جمهور ایران دیدار کرد که طی آن آقای روحانی ضمن انتقاد از اروپایی ها به خاطر آنچه کم کاری برای جبران خروج آمریکا از برجام دانست، گفت هنوز برای نجات توافق اتمی فرصت هست.
تشویق ایران برای اجرای کامل تعداتش در توافق هستهای (برجام) و تلاش برای کاهش تنش تهران و واشنگتن از جمله اهداف سفر هایکو ماس عنوان شده بود.
هایکو ماس در ابتدای نشست خبری خود با تأکید بر اهمیت تبادل نظر در شرایط فعلی گفت: شرایط در منطقه خاورمیانه بسیار حساس و جدی است و باید تلاش کنیم تا از احتمال یک درگیری جلوگیری کنیم.
وی افزود: در دیداری که از کشورهای منطقه داشتم هیچ کس خواستار افزایش تنش نیست. این پیامی است که از کشورهای منطقه برای ایران آوردهام. تنشی که در منطقه وجود دارد بسیار خطرناک است و ممکن است در یک مکانیزم زنجیره ای اتفاقاتی بیفتند که خارج از کنترل شود.
او با اشاره به توافق هستهای برجام گفت: برای اجرای تعهداتمان در برجام تلاش میکنیم اما معجزه هم نمیتوانیم بکنیم. در حال تلاش برای اجرایی کردن سازوکار مالی اتحادیه اروپا با ایران هستیم.
وزیر خارجه آلمان علاوه بر ایران، به دیگر کشورهای دیگر منطقه از جمله امارات نیز سفر کرد و در آنجا اعلام کرد که مخالفت اتحادیه اروپا با برنامه موشکی را به ایران اطلاع میدهد.
وی همچنین با اشاره به اقدام ایران برای کاهش برخی تعهدات برجامی خود، تأکید کرد که اروپا نمیپذیرد ایران به خاطر عدم اجرای تعهدات از سوی یکی از طرف های برجام، تعهدات خود را کاهش دهد.
اما محمد جواد ظریف در دیدار با هایکو ماس بار دیگر تکرار کرد که کشورش آمادگی دارد بر اساس اقدام طرفهای مقابل در توافق هستهای برجام، تعهدات خود را بیشتر کاهش دهد یا اجرای تعهداتی را که متوقف کرده، از سر بگیرد.
ظریف در خصوص پیشنهاد امریکا برای مذاکره جدید نیز گفت: ما یک توافقی داریم که حاصل دو سال مذاکره فشرده و دوازده سال کار دیپلماتیک است. آیا این توافق را اجرا کردند که توقع گفت و گو درباره موضوعات دیگر را دارند؟ اول باید نشان بدهند که توافق کردن با ایالات متحده فایده ای دارد بعد درخواست توافق دیگری مطرح کنند.
هایکو ماس پس از دیدار با همتای ایرانی خود به دیدار حسن روحانی رئیس جمهور رفت. روحانی در این دیدار از آلمان، بریتانیا و فرانسه انتقاد کرد که در یک سال گذشته برای جبران خروج آمریکا از برجام اقدامی جدی انجام نداده اند.
آقای روحانی تحریم های آمریکا را حرکت در مسیر تروریسم اقتصادی توصیف کرد و گفت: به خصوص معتقدیم که باید در برابر کسانی که دارو و غذا را به روی مردم میبندند، ایستادگی کنیم.
وی در پایان خاطر نشان کرد: برجام گامی مهم در جهت توسعه ثبات و امنیت منطقه بود، اما هنگامی که آمریکا از این توافق خارج شده و دیگر مذاکرهکنندگان نیز به تعهدات خود عمل نمیکنند، چطور میتوانیم در مسیر توسعه امنیت در منطقه گام برداریم.
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان همراه با ینس پلوتنر، مدیر سیاسی وزارت امور خارجه آلمان پس از دیدار از ایران، روز چهارشنبه ۲۲ خرداد به واشنگتن سفر کرد. برنامه او در این سفر دیدار و گفتوگو با همتای آمریکایی خود مایک پمپئو اعلام شد. بنا بر گزارش خبرگزاری آلمان او در این دیدار نتایج سفر خود به ایران و مذاکراتش با مقامهای این کشور را با همتای آمریکایی خود در میان گذاشت.
سفر ماس بنا بر تفسیر بسیاری از رسانههای آلمانی نتایج چندانی در تنشزادیی میان ایران و آمریکا به همراه نداشته است
نزار زکا پس از آزادی و خروج از ایران: بازداشت من آدم ربایی بود
نزار زکا شهروند لبنانی و مقیم آمریکا پس از گذراندن بیش از چهار سال حبس در ایران روز سه شنبه آزاد شد و ایران را ترک کرد.
او با پروازی به همراه ژنرال عباس ابراهیم رئیس پلیس لبنان که بعنوان فرستاده ویژه رئیس جمهوری لبنان به تهران رفته بود، به مقصد بیروت سفر کرد.
نزار زکا پس از رسیدن به بیروت در سخنانی دستگیری خود در ایران را «آدم ربایی» و اتهامات خود را «اتهامات نادرست» خواند.
آقای زکا با میشل عون، رئیس جمهوری لبنان دیدار و از وی و تمام کسانی که برای آزادی او تلاش کردند، تشکر کرد.
نزار زکا که در ایران به جاسوسی متهم شده بود، متخصص تکنولوژیهای اطلاعاتی و تاجر لبنانی است که در دسامبر ۲۰۱۵ در ایران دستگیر و به اتهام جاسوسی برای آمریکا به ۱۰ سال زندان محکوم شده بود
او با دعوت شهیندخت مولاوردی، معاون وقت حسن روحانی رئیس جمهوری ایران برای شرکت در کنفرانس بینالمللی زنان و توسعه پایدار به تهران رفته بود با این حال در مسیر هتل به فرودگاه از سوی سپاه پاسداران دستگیر شد.
خانم مولاوردی در ماه مارس سال جاری درباره دستگیری زکا گفته بود: «این به هیچ وجه مورد تائید دولت نیست. ما هر کاری که می توانستیم انجام دادیم تا از این اتفاق جلوگیری کنیم اما شاهدیم که نتوانستیم تاثیر قابل توجهی بگذاریم.»
غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضاییه روز سه شنبه با اشاره به تقاضای نزار زکا برای آزادی مشروط و همچنین مکاتبه رئیس جمهوری لبنان برای مساعدت در آزادی وی گفت: «ما با درخواست رئیس جمهور لبنان در خصوص آزادی مشروط این تبعه آنها مواجه شدیم و حزب الله لبنان هم اجابت این خواسته را برای کشور خود به مصلحت دانست؛ لذا این درخواست را به دادگاه ارجاع دادیم.»
سخنگوی قوه قضاییه همچنین افزود: «فرد مورد اشاره در دوران زندان از خود حسن رفتار نشان داد؛ همچنین با تأیید رئیس جمهور لبنان و حزبالله این اطمینان حاصل شد که این فرد بعد از آزادی مرتکب جرم مجدد نمیشود و در نهایت دادگاه با آزادی مشروط نزار زاکا موافقت کرد و این فرد تحویل نمایندگان دولت لبنان شد؛ بنابر این در رابطه با این امر، نه موضوع تبادل و نه موضوع سیاسی و نه موضوع دیگری مطرح نبوده و اقدامات در این رابطه در یک فرایند قانونی صورت گرفته است.»
کاخ سفید در پی آزادی نزار زکا، شهروند لبنانی که اقامت دائم آمریکا را دارد، از ایران تشکر کرد اما در عین حال از تهران خواست که دیگر شهروندان آمریکایی را نیز آزاد کند. سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید، روز سهشنبه ۲۱ خرداد با اشاره به بازگشت نزار زکا به سرزمین پدری خود، لبنان، گفت: «ما به خاطر آزادی این فرد از ایران سپاسگزاریم».
آقای زکا در مصاحبهای که پس از آزادی انجام داد گفت در این چهار سال، با شکنجههای روحی و جسمی در زندان اوین، که آن را یکی از زشتترین زندانهای جهان توصیف کرد، مواجه بوده است. وی افزود: در زندان از من خواستههایی داشتند ولی من قبول نکردم پای هیچ چیزی را هم امضا نکردم. او همچنین گفت که هیچ سند و مدرک و فیلمی از او وجود ندارد. علیه جمهوری اسلامی ایران فعالیتی نکرده و در مدت بازداشت به چیزی اعترافی نکرده است
محمد جعفر منتظری، دادستان کل ایران در واکنش به اظهارات نزار زکا گفت آقای زکا به جای تقدیر و تشکر از نظام جمهوری اسلامی و نظام قضایی ایران، این رویکرد بسیار ناجوانمردانه را در پیش گرفته است. اگر لازم باشد مدارک و اسناد کافی که نزد ما قرار دارد و همچنین مصاحبهها، فیلمها و مستنداتی که وجود دارد را منتشر میکنیم
رهبر ایران در دیدار با شینزو آبه: ترامپ را شایسته مبادله پیام نمی دانم
در پی افزایش تنش ها بین ایران و امریکا، شینزو آبه نخست وزیر ژاپن به تهران سفر کرد تا آنگونه که گفته می شود بین دو کشور میانجیگری کند. این سفر از آنجا که اولین سفر نخست وزیر ژاپن در تاریخ چهل ساله جمهوری اسلامی به تهران محسوب می شود نیز حائز اهمیت گسترده بود.
آقای آبه روز سه شنبه در آستانه این سفر تلفنی با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا درباره وضعیت ایران صحبت کرده بود و ترامپ نیز از سفر او به ایران برای کاهش تنش ها استقبال کرده بود.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران و شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن بعد از دیدار با یکدیگر در یک نشست خبری شرکت کردند.
آقای آبه در این نشست گفت که به هر قیمتی باید جلو درگیری و افزایش تنش در منطقه خاور میانه گرفته شود و ژاپن میخواهد نقش حداکثری را در این زمینه ایفا کند. وی افزود برای جلوگیری از وقوع درگیری تصادفی، ایران باید نقش سازنده را ایفا کند.
حسن روحانی نیز در این نشست خبری گفت که ایران در منطقه آغازگر هیچ جنگی نخواهد بود حتی با آمریکا. با وجود این در صورت جنگ ایران پاسخ قاطعی خواهد داد.
وی افزود: ریشه تنشها به جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران برمیگردد و این جنگ باید متوقف شود.
آقای روحانی گفت که شینزو آبه در گفتوگوها نسبت به آینده خوشبین بوده و گفته که تغییرات مثبتی را میبیند که در راه است.
آبه روز پنجشنبه ۲۳ خرداد نیز با رهبر ایران دیدار کرد. در این دیدار نخست وزیر ژاپن عنوان کرد که میخواهد پیام آقای ترامپ را به رهبر ایران برساند. اما آقای خامنهای، به شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن گفت ایران با آمریکا مذاکره نخواهد کرد و افزود: ما در حسن نیت و جدی بودن شما تردیدی نداریم اما در خصوص آنچه از رئیس جمهور امریکا نقل کردید، من شخص ترامپ را شایسته مبادله هیچ پیامی نمیدانم و هیچ پاسخی هم به او ندارم و نخواهم داد.
رهبر انقلاب در خصوص اظهارات اخیر ترامپ که گفته بود قصد تغییر رژیم را در ایران ندارد اینگونه واکنش نشان داد: قصد تغییر رژیم را ندارد یک دروغ است زیرا اگر میتوانست این کار را انجام دهد، انجام میداد اما نمیتواند.
آقای خامنه ای به خروج آمریکا از توافق برجام اشاره کرد و در باره این اظهارنظر مقامهای آمریکایی برای مذاکره مجدد با ایران گفت: کدام فرد عاقلی است که دوباره با کشوری که زیر تمام توافقها زده، مذاکره کند؟
وی همچنین، بار دیگر مخالفت خود را با ساخت سلاح هستهای و فتوای شرعیاش برای حرام بودن ساخت سلاح هستهای اعلام کرد اما در عین حال تاکید نمود که اگر ما قصد ساخت سلاح هستهای داشتیم، آمریکا هیچ کاری نمیتوانست بکند و اجازه ندادن آمریکا، هیچ مانعی ایجاد نمیکرد.
چند ساعت پس از دیدار شینزو آبه و آقای خامنه ای، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در توئیتر خود نوشت «هرچند که قدردان سفر نخستوزیر آبه به ایران برای دیدار با آیتالله علی خامنهای هستم، شخصا احساس میکنم حتی برای فکر کردن به یک توافق هم خیلی زود است. آنها آماده نیستند، ما هم نیستیم.»
حمله به دو نفت کش در دریای عمان
روز پنجشنبه خبرگزاری ژاپنی اناچکی به نقل از وزیر تجارت این کشور گفت دو کشتی حامل محمولههای مرتبط با ژاپن در نزدیکی تنگه هرمز هدف حمله قرار گرفته است.
خبرگزاری دولتی ایران - ایرنا - به نقل از یک منبع آگاه گزارش کرد که ۴۴ ملوان دو فروند کشتی نفتکش خارجی که در دریای عمان دچار حادثه شده بودند با هماهنگی مرکز جستجو و نجات دریایی هرمزگان از آب گرفته شدند و توسط شناور ناجی ایرانی به بندر جاسک منتقل شدند. اما ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در بیانیه ای از نجات خدمه توسط نیروهای امریکایی و حضور انها در کشتی بینبریج آمریکا خبر داد
پیشتر هم خبرگزاری رویترز به نقل از منابع مختلف از اصابت اژدر به یکی از کشتیها خبر داد.
در تهران، سخنگوی وزارت خارجه این حادثه و تقارن آن با سفر نخست وزیر ژاپن به ایران را مشکوک توصیف کرد. وی در یک پیام توییتری نوشت: از بروز حادثه مشکوک امروز برای نفتکشهای تجاری مرتبط با ژاپن همزمان با دیدار نخست وزیر آن کشور با رهبرانقلاب ابراز نگرانی کرده و آنرا خلاف جهت گیری ها و تلاش های منطقه ای و فرامنطقهای برای کاهش تنشها و آرامش میدانیم. ایران از همکاری و گفتگو در منطقه حمایت میکند.
به گزارش منابع کشتیرانی، یکی از دو نفتکش به نام آلتر فرانت متعلق به شرکت نروژی فرانتلاین و با پرچم جزایر مارشال، و نفتکش دیگر با نام کوکوکا کاریجس در اجاره شرکت سنگاپوری بیاماس با پرچم پاناما حرکت میکردند.
با انتشار این خبر و احتمال افزایش تنش در منطقه خلیج فارس، بهای نفت خام در بازار جهانی که در هفتههای اخیر رو به کاهش گذاشته بود تا ۴ درصد افزایش یافت. در مقابل، اوراق قرضه بینالمللی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در بازارهای مالی جهان کاهش پیدا کرد.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در واکنش به این حملات گفت که کشورش با توجه به اطلاعاتی که به دست آورده، نوع سلاح به کار رفته و پیچیدگی حملات به این نتیجه رسیده که ایران مسئول حملات به نفتکشها در دریای عمان است. اما او هیچ سند مشخصی برای اثبات این اتهام ارائه نکرد. وی افزود که از نماینده آمریکا در سازمان ملل خواسته تا مساله را در شورای امنیت مطرح کند.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل نیز این حملات را محکوم کرد و گفت که منطقه تاب یک درگیری بزرگ را ندارد.
اما سفیر کویت در سازمان ملل در مورد جلسه غیرعلنی شورای امنیت درباره انفجار نفتکشها گفت: در این جلسه شورای امنیت این انفجارها را محکوم کرد و خواستار تحقیق درباره آنها شد اما نهادی برای تحقیق درباره موضوع مشخص نشد و درباره شواهد موجود نیز صحبتی نشد
جاناتان کوهن سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد نیز که در این جلسه شرکت داشت، در پایان این جلسه با سخنان کوتاهی در برابر خبرنگاران با بیان اینکه کشورش ایران را در انفجارهای تازه مقصر میخواند گفت آمریکا به فشار اقتصادی و دیپلماتیک بر ایران ادامه میدهد.
عربستان سعودی نیز در واکنش به این انفجارها ایران را مقصر خواند و در گفتگو با شبکه خبری سیانان گفت ریاض دلیلی برای مخالفت با ارزیابی مایک پومپئو ندارد و با او موافق است؛ ایران سابقه چنین رفتاری را دارد.
در آخرین تحولات پیرامون خبر حمله به نفت کش ها، سنتکام ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا ویدیویی را منتشر کرده و میگوید این ویدیو یک قایق گشتی ایرانی را نشان میدهد که تلاش میکند مینی عمل نکرده را از بدنه نفتکش کوکوئا جدا کند. این نفتکش در دریای عمان ابتدا منفجر و بعد دچار آتش سوزی شد
این ادعا درحالی مطرح شده است که مالک ژاپنی نفتکش کوکوکا کاریجس احتمال حمله با اژدر یا از داخل آب به این کشتی را رد کرده و می گوید ، کارکنان کشتی گزارش دادند که دو شی پرنده به کشتی صدمه زده است و حمله از آسمان بوده است.
او در توضیحات خود تاکید کرد که نقطه برخورد بالاتر از سطح آب است و نمیتواند مین یا اژدر باشد. کارکنان کشتی گفته اند که ابتدا یک شی از آسمان به کشتی اصابت کرد و سوراخی ایجاد کرد و هنگام دومین اصابت چند تن از کارکنان در محل حاضر بودند.
نظر شما