twitter share facebook share ۱۳۹۸ تیر ۱۴ 934
سنا طرح ممنوعیت حمله به ایران بدون موافقت کنگره را رد کرد

بامداد شنبه، طرح دموکرات‌های سنای آمریکا برای ممنوع کردن حمله بدون مجوز کنگره به ایران با ۴۱ رای مخالف به حد نصاب نرسید. این طرح که بنا بود در صورت تصویب، متمم بودجه وزارت دفاع آمریکا شود اختیارات کاخ‌سفید برای استفاده از بودجه پنتاگون برای هر عملیات نظامی علیه ایران را محدود می‌کرد.

دموکرات ها تصویب این متمم را برای جلوگیری از بروز یک جنگ ناخواسته و فاجعه بار لازم می‌دانستند.

سناتور چاک شومر، رهبر اقلیت دموکرات سنا، روز پنجشنبه گفته بود: مردم آمریکا به شدت نگران هستند که این رئیس جمهور (ترامپ)، حتی اگر نمی‌خواهد که جنگی را شروع کند، اشتباها وارد جنگ شود... اگر فقط یک زمان باشد که ما باید به وظیفه خود در چارچوب قانون اساسی درباره به بحث گذاشتن و موافقت با شروع جنگ عمل کنیم، الان است.

بر اساس آیین‌نامه‌های مجلس سنا تصویب این طرح به ۶۰ رای مثبت از ۱۰۰ سناتور نیاز داشت. دمکرات‌ها می‌دانستند شانس پیوستن ۱۳ جمهوری خواه به آنها کم است ولی توانستند با همراه کردن ۵-۶ سناتور جمهوری‌خواه دست کم نشان دهند که اکثریت مجلس سنا با آغاز جنگی دیگر در خاورمیانه مخالفند.

دیدار رئیسان جمهور آمریکا و کره شمالی در مرز دو کره

روز یکشنبه نهم تیر در جریان سفر به کره جنوبی، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و کیم جونگ اون رهبر کره شمالی در منطقه مرزی بین دو کره با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کردند. 

ترامپ که به عنوان نخستین رئیس جمهور آمریکا وارد خاک کره شمالی شده بود گفت: «بسیار مفتخرم که توانستم از خط مرزی عبور کنم.» کیم و ترامپ سپس به همراه رئیس جمهور کره جنوبی در خاک این کشور رایزنی‌های خود را در پشت درهای بسته آغاز کردند.

تلاش نخست وزیر عراق برای تضعیف نفوذ شبه نظامیان

عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق طی فرمانی به شبه نظامیان حشد شعبی، دستور داد تا خود را با نیروهای مسلح هماهنگ کنند.

آقای عبدالمهدی که فرمانده کل نیروهای مسلح عراق است، در حکمی خطاب به نیروهای حشد شعبی، اعلام کرد: همه نیروهای بسیج مردمی باید به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از نیروهای مسلح عراق فعالیت و از مقررات مشابه پیروی کنند.

بر اساس این فرمان، همه گروه های شبه نظامی باید تا یک ماه دیگر خود را با نیروهای مسلح عراق هماهنگ کنند و در غیر این صورت با آنها برخورد خواهد شد.

مقتدی صدر، با استقبال از این فرمان، به شبه نظامیان تحت فرمان خود دستور داد در نیروهای مسلح ادغام شوند.

وی با انتشار پیامی در توئیتر دستور داد تمام مقرهای نیروهای «سرایا السلام» تعطیل و عنوان این گروه نیز لغو شود. صدر اعلام کرد تصمیم نخست‌وزیر عراق برای تعطیلی دفترهای حشد شعبی نخستین گام در مسیر تأسیس دولت قدرتمند مرکزی است.

قیس خزعلی، رهبر گروه شبه نظامی عصائب اهل حق که با ایران رابطه نزدیکی دارد هم از این فرمان استقبال کرده است.

با بالا رفتن تنش میان ایران و آمریکا، نگرانی ها در عراق درباره احتمال برخورد نظامی آمریکا با شبه نظامیان شیعه تحت حمایت ایران افزایش یافته است.

به گفته تحلیلگران، با این فرمان احتمال هدف قرار گرفتن این نیروهای شبه نظامی به وسیله آمریکا کاهش می یابد و از سوی دیگر امکان استفاده سیاسی از آنها در جهت منافع ایران نیز کاهش خواهد یافت.

ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران از ۳۰۰ کیلو‌گرم گذشت

سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، تایید کرده است که ایران از مرز ۳۰۰ کیلوگرم ذخیره اورانیوم غنی شده عبور کرده است.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، در این خصوص گفت: طبق آنچه بنده اطلاع پیدا کردم ایران طبق برنامه‌اش از مرز ۳۰۰ کیلو [ذخیره اورانیوم غنی شده] عبور کرده و این را قبلاً هم اعلام کرده بودیم. بر اساس آنچه اعلام شده خیلی شفاف گفته‌ایم چه کار می‌کنیم و بر اساس آن عمل می‌کنیم؛ این را از حقوق خودمان در داخل برجام می‌دانیم.

سخنگوی دفتر نخست وزیر بریتانیا این اقدام ایران را بی‌اندازه نگران‌کننده خواند و گفت: ما دائم این را روشن کرده‌ایم که تعهد ما به برجام به تبعیت کامل ایران از مفاد این توافق بستگی دارد و ما از ایران می‌خواهیم شرایط را به حالت قبل برگرداند. ما در کنار شرکای خود در برجام فورا اقدام‌های بعدی را بر اساس مفاد برجام در نظر خواهیم گرفت.

سرگی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه هم اقدام ایران را اسباب تاسف خواند و از ایران خواست مسئولانه عمل کند اما گفت نباید شرایط را زیاد دراماتیک کرد.

توقیف ابرنفتکش ایران در جبل الطارق

دولت جبل‌الطارق روز پنج‌شنبه، ۱۳ تیرماه، در بیانیه ای رسمی از توقیف یک ابرنفتکش در آب‌های خود خبر داد که به گفته خبرگزاری رویترز «از ایران» عازم سوریه بوده است.

در بیانیه جبل‌الطارق آمده است: «دلایلی داریم مبنی بر این که گریس ۱ محموله نفت خام خود را به پالایشگاه بانیاس در سوریه می‌برد.»

دلیل توقیف این نفتکش «نقض» تحریم‌های اروپا علیه سوریه قید شده است.

خبرگزاری رویترز به نقل از وزیر خارجه اسپانیا نوشته است که جبل‌الطارق به درخواست آمریکا از بریتانیا مانع ادامه سفر این نفتکش شده است.

در واکنش به انتشار این خبر جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید با انتشار یک پست توییتری از توقیف ابرنفت‌کش ایران در تنگه جبل الطارق استقبال کرد و خبر توقیف این نفتکش را یک خبر عالی خواند.

در حالی خبر توقیف این ابر نفتکش ایران منتشر شده که روز گذشته هم تعدادی از نمایندگان مجلس به توقیف یک نفتکش دیگر حامل یک میلیون بشکه نفت در عربستان سعودی اعتراض کردند. برخی از گزاش ها حاکی از آن بود که این نفتکش هم حامل نفت ارسالی ایران به سوریه بوده است

نظر شما