پیش از انتخابات ریاست جمهوری سال 2000، جورج دبلیو بوش از طریق یکی از مشاورانش، از گروهی از هواداران خود خواست با شعار «ای مسلمانان! آقای بوش شما را در نظر داشته و برایتان به فعالیت میپردازد» برای وی تبلیغ کنند و به وسیلهی این پیام، به جذب آرا برای وی بپردازند.
در سال 2001، نتایج یک نظرسنجی در مورد مسلمانان آمریکایی، نشان داد که 42٪ از رأیدهندگان، به آقای بوش و در مقابل، 31٪ به رقیب دموکراتش، ال گور، رأی دادند. در میان مهاجران مسلمان که بسیاری از آنها حرفهای و کارآفرین هستند، نسبت رأیدهی به جمهوریخواهان بسیار بیشتر بود؛ اما اکنون، با به وجود آمدن احساسات اسلامهراسانه در میان هواداران دونالد ترامپ، مسلمانان از شرکت در انتخابات دلسرد شده اند، ضمن اینکه مسلمانان آمریکایی تاکنون تنها در حزب دموکرات (که حزبی چپ گرا است) موفق شده اند برخی از مناصب سیاسی را از آن خود کنند که از آن جمله می توان به انتخاب دو زن مسلمان (رشیده طلیب و ایلهان عمر) به نمایندگی مجلس اشاره کرد و در احزاب دست راستی مثل حزب جمهوریخواه توفیقی نداشته اند.
در انتخابات ریاست جمهوری سال 2004 ، تحول عظیمی در احساسات مسلمانان دیده شد و نهایتاً به پیروزی باراک اوباما در سال2008 انجامید. در سال 2007 ، حدود 63٪ از مسلمانان آمریكا طرفدار دموكراتها و در مقابل 11٪ هوادار جمهوری خواهان بودند.
در حال حاضر نیز این ارقام خیلی تغییر نکرده اند، زیرا طبق نظرسنجی به عمل آمده توسط مؤسسهی تحقیقاتی پیو، تنها 8٪ از مسلمانانی که در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 شرکت کردهاند، به آقای ترامپ که اعلام کرده بود «اسلام از ما بیزار است» و 78٪ به هیلاری کلینتون رأی دادند. این در حالی است که آمارها گویای آن است که میزان مشارکت سیاسی مسلمانان برای رأی دادن در سال 2016 بیش از 1 میلیون نفر بوده است و انتخابات کنگره در سال گذشته شاهد افزایش شدید مشارکت مسلمانان در انتخابات بوده است. پیو تخمین می زند که حدود 3/5 میلیون مسلمان در آمریکا زندگی میکنند. این تعداد که حدود 1٪ از جمعیت کشور را در سال 2015 تشکیل میدهند، جمعیتی بیش از هندوها (0/7٪) یا بودائیان (0/7٪) را به خود اختصاص دادهاند و حتی جمعیتشان از یهودیان این کشور (0/8٪) بیشتر است و پیش بینی میشود که جمعیت مسلمانان تا اواسط قرن به سرعت دو برابر شود.
دلایل اصلی تحول در نگرش سیاسی مسلمانان به کرات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. پس از حملات تروریستی 11 سپتامبر 2001 ، جنایات اسلامستیزانه متعددی رخ داد و در بسیاری از حوزههای انتخاباتی، مخالفت علنی نسبت به مسلمانان پدیدار شد. این امر، رأیدهندگان مسلمان را در حالت دفاعی قرار داد و در چنین شرایطی بود که دموکراتها با شعار حمایت از تنوع فرهنگی، خود را پناهی امن برای مسلمانان معرفی کردند.
یکی دیگر از عوامل مؤثر بر تغییر نگرش سیاسی مسلمانان آمریکا، این است که مسلمانان جوان آمریکایی نسبت به مسائل فرهنگی مانند حقوق همجنسگرایان اندیشه های لیبرالی دارند، بنابراین کمتر به استدلالهای جمهوریخواهان که بر پایه «ارزشهای خانواده» بنا شده، علاقه نشان می دهند. مسلمانان آفریقایی-آمریکایی، نیز همچون مسیحیان سیاه پوست، در انتخابات همیشه از احزاب چپ گرا حمایت میکنند. با این وجود، گفتن اینكه دیدگاه مسلمانان آمریكایی کاملا دستخوش تغییر شده و به احزاب چپ گرا تمایل پیدا کرده است، سخنی است نادرست.
در همایشی که در تاریخ 31 اوت توسط انجمن اسلامی آمریکای شمالی که خود را بزرگترین سازمان مسلمانان این کشور مینامد برگزار شد، تنها دو نامزد دموکرات ریاست جمهوری به نامهای سناتور برنی سندرز و هولیان کاسترو جهت سخنرانی در این اجلاس دعوت شدند. حضور آقای سندرز که یکی از بارزترین شخصیت های سیاسی امریکا در دفاع از حقوق فلسطینیان است در این اجلاس، به منزلهی آن بود که مسلمانان جایگاهی برای خود یافتهاند.
زهدی جاسر یکی از افراد با سابقه در عرصهی سیاسی ایالات متحده و پزشکی مستقر در آریزوناست. وی به عنوان نایب رئیس کمیسیون آزادی مذهبی بینالمللی ایالات متحده، ناظر دو حزب بوده و به عنوان نامزد جمهوریخواه خدمت کرده است. البته آقای ترامپ، کاندیدای مورد نظر دکتر جاسر نبوده و وی از بسیاری از سیاستهای دولت ترامپ مبنی بر ممنوعیت مهاجرت مسلمانان از پنج کشور مسلمان دنیا به ایالات متحده، منزجر است. به نظر وی، تلاشهای رهبران کهنهکار مسلمان که بسیاری از آنها در کشورهای خود پیرو تفکر اسلام سیاسی بوده اند، در این کشور محکوم به شکست است؛ چرا که آنها با این تصور که تنها شکل ایده آل حکومتداری، حکومت یک مسلمان بر آنان است، هنوز از اهداف و آرمان های خود دست بر نداشته اند. لذا، شیوهی اسلامگرایی آنها در ایالات متحده، نه تنها باعث شده است که از دید سایر اقشار، به ویژه محافظهکاران آمریکایی، خطرناک به شمار روند، بلکه همین امر موجب شده است تا مسلمانان نتوانند در عرصهی سیاسی به جایگاه شایستهای دست یابند و از عرصهی سیاسی کنار زده شوند.
دکتر جاسر از گروههای محافظهکار آمریکا می خواهد که بین دو مقولهی اسلام سیاسی و تعالیم معنوی اسلام تمایز قائل شوند. وی در ادامه میافزاید که اسلام به عنوان مجموعهای از عقاید و هنجارهای اخلاقی میتواند در آمریکا و سایر کشورها تحت اصل تفکیک دین از سیاست، در نظر گرفته شود. هواداران ایده دکتر جاسر بر این باورند که آن دسته از مسلمانانی که در صحنه سیاسی حضور داشته و معتقد به پیوند دین و سیاست هستند، باید از صحنه سیاسی کنار روند و برای اثبات دیدگاه خود به اخوانالمسلمین - به عنوان الگویی ناموفق از اسلام سیاسی- اشاره می کنند.
شادی حمید، یکی از اعضای اندیشکدهی بروکینگز، معتقد است: مسائل مربوط به سیاست خارجی دولت ترامپ و شعارهای نژادپرستانه در کمپین وی، منجر به پیوند بین مسلمانان و دموکراتها شده است. هم اکنون شاهد تنشهایی بین محافظهکاران آمریکا از یکسو و برخی از مسلمانان و سکولارها و دموکراتها از سوی دیگر هستیم. البته در صورت گذار از دوران ترامپ، ممکن است اختلافات داخلی در اردوگاه دموکرات ها پدیدار شود، اما تا زمانی که این اتفاق نیفتاده، همگی در کنار هم باقی خواهند ماند. به طور کلی، رأیدهندگان مسلمان بر این اندیشه هستند که: «دموکراتها، هرچند که سکولار باشند، دموکراتهایی هستند که هوای ما را دارند.»
مترجم: ط. مکارمی
messages.comments