twitter share facebook share ۱۳۹۹ شهریور ۲۰ 1598

گزارشی که توسط دانشگاه براون در خصوص هزینه های جنگ بیست ساله آمریکا علیه تروریسم منتشر شده، برای اولین بار اطلاعات جامعی از تعداد افرادی که در نتیجه این جنگ آواره شده اند، ارائه می دهد. در این گزارش می خوانیم «جنگ هایی که آمریکا بعد از حملات یازده سپتامبر انجام داد، حداقل 37 میلیون نفر از مردم افغانستان، عراق، پاکستان، یمن، سومالی، فیلیپین، لیبی و سوریه را مجبور به ترک خانه های خود کرد. در هیچکدام از جنگ هایی که بعد از سال 1900 روی داد (به جز جنگ جهانی دوم) با چنین حجمی از آوارگان مواجه نبودیم.»

طبق گزارش اخیر، علاوه بر 37 میلیون آواره ای که در کشورهای فوق برشمردیم، میلیون ها انسان دیگر نیز در جنگ های کوچک تری که نیروهای آمریکایی در کشورهایی همچون بورکینافاسو، کامرون، جمهوری آفریقای مرکزی، چاد، جمهوری دموکراتیک کنگو، مالی، نیجر، عربستان و تونس در آن درگیر بودند، آواره شده اند.

وقتی از 37 میلیون آواره صحبت می کنیم، از جمعیتی سخن می گوییم که تقریبا معادل جمعیت کالیفرنیا –پر جمعیت ترین ایالت آمریکا- است.

به نوشته این گزارش «از این تعداد آواره، حدود 25 میلیون نفر به خانه های خود بازگشته اند اما این بازگشت، آسیبی که آوارگی بر روح و روان جنگ زدگان زده را پاک نمی کند و به معنای این نیست که این افراد زندگی ایمنی دارند و خانه و زندگی شان همچون سابق است». گزارش با بیان اینکه آوارگی آسیب بسیاری بر افراد، خانواده ها، شهرها، جسم و عاطفه، و تمامیت اجتماعی و اقتصادی یک کشور وارد می کند، تأکید دارد که تأثیر آوارگی بسیار فراتر از فقدان خانه و کاشانه است.

این گزارش چند روز قبل از نوزدهمین سالگرد حملات تروریستی یازده سپتامبر منتشر شده است؛ حملاتی که تغییرات بزرگی در سراسر جهان ایجاد کرد و اثر آن را همچنان می توان در سیاست خارجی آمریکا دید.

به طور کلی می توان جنگ آمریکا علیه تروریسم را طرحی شکست خورده دانست؛ طرحی که آمریکا با هزینه های بسیار و صرف پول و منابع گزاف، هیچ دستاوردی نداشت و زندگی بسیاری در این بین از دست رفت. در این گزارش مبلغی که دولت فدرال برای جنگ علیه تروریسم هزینه کرده 6.4 تریلیون دلار و تعداد افرادی که مستقیما در جنگ کشته شده اند 800 هزار نفر برآورد شده است.

اکثر مورخان بر این عقیده هستند که حمله آمریکا به عراق در سال 2003 زمینه ظهور داعش را فراهم کرد و باعث بروز درگیری های جدیدی در عراق و سوریه و همچنین حملات تروریستی در سراسر جهان شد. ضمن اینکه گرچه اسامه بن لادن در سال 2011 کشته شد، اما القاعده هنوز به حیات خود ادامه می دهد. 

*منبع: بیزینس اینسایدر

مترجم: فاطمه رادمهر

نظر شما