twitter share facebook share ۱۴۰۱ آبان ۱۲ 599

سه ژنرال سابق افغان به آسوشیتدپرس گفتند که نیروهای ویژه افغان که پیشتر در کنار سربازان آمریکایی می جنگیدند و پس از خروج آمریکا از افغانستان به ایران گریختند، اکنون توسط ارتش روسیه برای جنگیدن در اکراین استخدام می شوند.

آنها گفتند که روس ها می خواهند هزاران تن از کماندوهای سابق افغان را که در خطر اخراج به افغانستان قرار دارند، با پیشنهاد پرداخت ماهانه 1500 دلار و وعده پناهگاه های امن برای خود و خانواده هایشان جذب کنند.

به گفته ژنرال عبدالرئوف: «این کماندوها نمی خواهند به جنگ بروند اما چاره دیگری ندارند. آنها از من می خواهند که راه حلی جلوی پایشان بگذارم و می گویند اگر به افغانستان برگردیم طالبان ما را خواهند کشت»

عبدالرئوف گفت این استخدام توسط گروه واگنر که متشکل از نیروهای مزدور روسی است، رهبری می شود. یک ژنرال دیگر هبت الله علیزایی آخرین فرمانده ارتش افغانستان قبل از به قدرت رسیدن طالبان، گفت که این تلاش ها توسط یک فرمانده سابق نیروهای ویژه افغان که در روسیه زندگی می کند و زبان روسی می داند، انجام می شود.

آندسته از سربازان آمریکایی که در کنار نیروهای ویژه افغان می جنگیدند، ماهها بود که هشدار می دادند که طالبان قصد کشتن این نیروها را دارد و این نیروها ممکن است برای زنده ماندن یا بدلیل خشم از متحد سابق خود، به دشمنان آمریکا بپیوندند.

حزب جمهوریخواه در کنگره نیز ماه اوت هشدار داد که کماندوهای افغان که توسط نیروهای ایالات متحده آموزش دیده اند، ممکن است در نهایت اطلاعات و تاکتیک های آمریکا را در اختیار داعش، ایران یا روسیه قرار دهند و حتی برای آنها بجنگند.

مایکل مولروی افسر بازنشسته سیا که در افغانستان خدمت می کرد می گوید: «ما به وعده خود مبنی بر خارج کردن این نیروها از افغانستان عمل نکردیم و حالا داریم ثمره این کار را می بینیم. من نمی خواهم آنها را در هیچ جنگی به ویژه جنگ اوکراین ببینم»

تلاش برای استخدام افغان ها در حالی صورت می گیرد که نیروهای روسی شکست های زیادی را در جنگ اوکراین متحمل شدند. پوتین برای تغییر جبهه جنگ، دستور بسیج نیروها را داد و در پی این دستور نزدیک به 200000 مرد روسی برای فرار از خدمت در ارتش، کشور را ترک کردند.

مشخص نیست که چه تعداد از نیروهای ویژه افغان به ایران گریخته اند اما یکی از آنها به آسوشیتدپرس گفت که از طریق یک گروه واتس اپی با حدود 400 کماندو که درحال بررسی پیشنهادات روسیه هستند، در ارتباط است.

وی گفت که بسیاری از آنان همچون او از اخراج می ترسند و از آمریکا به خاطر ترک آنها عصبانی هستند.

به گفته یک کماندوی سابق: «ما فکر می کردیم که ممکن است برنامه خاصی برای ما داشته باشند اما هیچکس به ما فکر نکرد. آنها ما را در دستان طالبان رها کردند»

وی افزود که به او و همسر و سه فرزندش که هنوز در افغانستان هستند، پیشنهاد ویزای روسیه شده است و او منتظر است  ببیند که سایر اعضای گروه چه تصمیمی می گیرند؛ ولی فکر می کند که بسیاری این پیشنهاد را بپذیرند.

سربازان آمریکایی که در کنار نیروهای ویژه افغان جنگیده اند، برای آسوشیتدپرس از مواردی گفتند که طالبان خانه به خانه دنبال کماندوهایی که هنوز در کشور هستند می گردند و آنها یا اعضای خانواده شان را شکنجه می کنند و می کشند.

به گفته دیده بان حقوق بشر بیش از صد سرباز، افسر اطلاعاتی و پلیس سابق افغان تنها سه ماه پس از روی کار آمدن طالبان،  کشته یا ناپدید شدند. سازمان ملل نیز در گزارشی که اواسط اکتبر منتشر شد 160 قتل غیرقانونی و 178 دستگیری مقامات دولتی و نظامی سابق افغان را مستند سازی کرده بود.

برادر یک کماندوی افغان در ایران که پیشنهاد روسیه را پذیرفته می گوید که تهدیدهای طالبان، رد این پیشنهاد را دشوار می کند. وی افزود که برادرش پس از سقوط کابل مجبور شد سه ماه مخفی شود زیرا طالبان به خانه او حمله کرده بود «برادرم چاره ای جز پذیرش این پیشنهاد نداشت؛ این تصمیم اسانی برای او نبود»

علیزایی رئیس سابق ارتش افغانستان می گوید که بیشتر تلاش های روسیه برای سربازگیری افغان ها در تهران و مشهد متمرکز شده است. در یکی از پیام هایی که یک سرباز سابق افغان در ایران برای عبدالرئوف فرستاده بود، آمده است: «شما دو ماه در روسیه آموزش نظامی می بینید و سپس به خطوط  نبرد می روید. تعدادی از افغان ها رفته اند اما ارتباط آنها با خانواده و دوستانشان قطع شده است»

تخمین زده می شود که بین 20000 تا 30000 نیروی ویژه افغان در طول دو دهه در کنار آمریکایی ها جنگیدند و از بین اینها تنها چند صد افسر از افغانستان بیرون آورده شدند. از انجایی که بسیاری از کماندوهای افغان مستقیما برای ارتش آمریکا کار نمی کردند، واجد شرایط دریافت ویزای ویژه نشدند.

به گفته علیزایی: «انها کسانی بودند که تا آخرین لحظه جنگیدند و هرگز با طالبان وارد مذاکره نشدند؛ رها کردن آنها بزرگترین اشتباه است».

*منبع: دیپلمات

مترجم: فاطمه رادمهر

نظر شما