اکراین در واکنش به ادعای صدور پهپادهای ایرانی به روسیه، اقدام به اخراج دانشجویان ایرانی از این کشور کرده است.
دانشجویان ایرانی به ما گفتند که مقامات اداره مهاجرت اوکراین از تمدید ویزای دانشجویی آنها خودداری کرده و دلیل آن را صدور پهپادهای ایرانی به روسیه اعلام کردهاند.
فرید یکی از دانشجویان ایرانی گفت: «افسر مهاجرت با ما با عصبانیت رفتار کرد و گفت که ویزای ما را به دلیل ارسال پهپاد و افسران نظامیِ ایرانی برای آموزش روسها تمدید نمیکند. وی خطاب به دانشجویان گفت: شما باید مسئولیت اقدامات دولت خود را بر عهده بگیرید».
به گفته فرید سفارت ایران از دانشجویان عذرخواهی کرده و گفته است که نمیتواند برای آنها کاری بکند.
وی افزود: «مقامات اداره مهاجرت به ما گفتند باید ظرف ده روز اکراین را ترک کنیم».
یک دانشجوی پزشکی نیز گفتههای فرید را تأیید کرد و افزود: «افسر مهاجرت مستقیم به چشمانم نگاه کرد و گفت: درخواست تمدید ویزای تو را رد میکنند چون ایرانی هستی و کشورت به روسیه پهپاد داده است».
وی همچنین مدعی شد که تعدادی از دانشجویان به سازمان امنیت ملی برده شده و مورد بازجویی قرار گرفتهاند.
به گفته فرید: «من و تعدادی دیگر از دانشجویان ایرانی حتی از دانشگاه درخواست کردیم که از داخل ایران به صورت آنلاین در کلاسها شرکت کنیم اما پس از چند روز به ما گفتند که این امر امکانپذیر نیست زیرا اداره مهاجرت و وزارت خارجه به دانشگاه گفتهاند که شما باید اخراج شوید».
از زمان آغاز حمله روسیه به اکراین، تهران علیرغم اینکه خواستار صلح از طریق گفتگو شده ولی در کنار کرملین قرار گرفته است.
حسین امبرعبداللهیان وزیر خارجه ایران اواخر مرداد با هدف میانجیگری بین مسکو و کیف به روسیه سفر کرد.
همزمان محمد جمشیدی معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور در توئیتی نوشت: «یکی از رهبران اروپای غربی از ابراهیم رئیسی خواسته بود که به میانجیگری بین اروپا و مسکو کمک کند. پس از انجام رایزنیهایی، وزیر خارجه این پیام را به همراه یک ابتکار صلح به مسکو برد».
ولی نه تنها این میانجیگری هیچ نتیجهای نداشت که تعدادی از رسانهها از فروش پهپادهای انتحاری ایران به روسیه خبر دادند.
17 سپتامبر والاستریت ژورنال به نقل از فرماندهان اکراینی نوشت که روسیه با استفاده از پهپادهای انتحاری ایران توانسته خسارات قابل توجهی به نیروهای اکراینی وارد کند.
در پی این اقدام، دولت اکراین اعتبارنامه سفیر ایران را لغو کرد. 23 سپتامبر اولگ نیکولنکو سخنگوی وزارت خارجه اکراین در توئیتی نوشت: «در پاسخ به اعطای تسلیحات از سوی ایران به روسیه و استفاده از این تسلیحات در جنگ علیه اکراین، امروز اعتبارنامه سفیر ایران در کیف را لغو و کاهش قابل توجه شمار پرنسل دیپلماتیک سفارت ایران را اعلام میکنیم».
26 سپتامبر ویکتور کووالنکو روزنامهنگار در حساب توئیتر خود نوشت «نیروهای مسلح اکراین به یک پایگاه روس در شهر اشغالی اسکادوسک در استان خرسون حمله کردند و 20 مربی نظامی ایرانی را که در حال آموزش استفاده از پهپاد شاهد136 به 20 نظامی روس و 40 نظامی محلی بودند کشتند».
گرچه مقامات اکراین با قاطعیت از فروش پهپادهای انتحاری ایران به روسیه خبر میدهند، تهران این اتهامات را رد میکند.
مدت کوتاهی پس از اغاز جنگ اکراین، وزارت علوم ایران اعلام کرد که 1424 دانشجوی ایرانی در این کشور تحصیل میکنند.
2 مارس ایران از شهروندان خود خواست تا اکراین را ترک کنند با این حال بسیاری از دانشجویان تحصیلات خود را در اولویت قرار داده و ماندند؛ ولی اکنون ادامه تحصیل دیگر ممکن نیست.
فرید میگوید: «سال پنجم تحصیلم در دانشگاه ملی اکراین بود اما من و دیگران به خاطر چیزی که اصلا به ما مربوط نیست از کشور اخراج شدیم. روی صفحهای از پاسپورت ما مهر قرمز زدند و این باعث شد که دانشگاه هم بگوید جز اخراج ما کار دیگری نمیتواند بکند».
علی از دیگر دانشجویان ایرانی در اکراین نیز با بیان خوردن مهر قرمز در پاسپورتش میگوید که «با این مهر تا سه سال آینده نمیتوانیم در خاک اکراین قدم بگذاریم».
وی افزود از دانشگاه درخواست کمک کرده، ولی آنها گفتند که کاری از دستشان بر نمیآید «گفتند این تصمیم را ما نگرفتهایم و توسط دیگران گرفته شده است. فقط یک سال مانده بود تا مدرکم را بگیرم؛ به این که فکر میکنم دیوانه میشوم».
مترجم: فاطمه رادمهر
messages.comments