twitter share facebook share ۱۴۰۱ آبان ۲۸ 740

سه شنبه روز مهمی برای بشریت و زمین بود؛ در این روز اعلام شد که جمعیت جهان از 8 میلیارد نفر فراتر رفته است.

سال 2011 جمعیت جهان به 7 میلیارد رسید. برای اینکه درک کنیم میزان رشد جمعیت در این زمان کوتاه چقدر بوده است، باید به این توجه کنیم که 123 سال طول کشید تا جمعیت جهان از یک میلیارد در سال 1804 به دو میلیارد در سال 1927 برسد.

سازمان ملل در اجلاس تغییرات اقلیمی Cop27 که هم اکنون در مصر درحال برگزاری است، خبر رسیدن جمعیت جهان به 8 میلیارد را اعلام کرد. برخی زمان بندی اعلام این خبر را امری نمادین می دانند چراکه بشر در بحران تغییرات اقلیمی نقش دارد و بین گروههای محیط زیستی این نگرانی وجود دارد که افزایش جمعیت به تهدیدی ناخواسته برای کره زمین بدل شود.

اما سازمان ملل بر این نکته تأکید کرد که گذر از هشت میلیارد نفر لزوما خبر بدی نیست. به گفته جان ویلموت مدیر دپارتمان اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل «جمعیت زیاد نشان دهنده موفقیت ما در بالا بردن استانداردهای زندگی و طول عمر انسان است». وی در ادامه تأیید کرد که این افزایش سؤالات و نگرانی هایی را در مورد تأثیر انسان بر کره زمین ایجاد می کند.

جمعیت زیاد نشانه سلامتی است. به گفته سازمان ملل طول عمر بیشتر انسان به ویژه در کشورهای درحال توسعه، دلیل اصلی افزایش جمعیت زمین است. این امر نشان دهنده بالا رفتن استانداردهای زندگی در سراسر جهان و رشد و بهبود اقتصاد جهانی است که باعث شده است افراد زندگی بهتری داشته باشند.

البته درحالی که انتظار می رود جمعیت تا 60 سال آینده افزایش داشته باشد، نرخ باروری در سراسر جهان از سال 1950 تاکنون رو به کاهش گذاشته و زنان که به طور متوسط پنج فرزند داشتند، اکنون به طور میانگین 2.3 فرزند دارند.

کاهش زادوولد را عمدتا می توان در کشورهای توسعه یافته دید و مناطق فقیر جهان همچنان با نرخ بالای باروری مواجه هستند. به عنوان مثال بالاترین نرخ زادوولد در جهان در آفریقای مرکزی است؛ درحالیکه بسیاری از کشورهای این منطقه پایین ترین سرانه تولید ناخالص داخلی را در جهان دارند.

کشورهای خاورمیانه از حیث میزان باروری یکدست نیستند. نرخ زادوولد در ایران از اواخر دهه 1980 روبه کاهش گذاشته است؛ درحالی که مصر پس از سال 2006 با افزایش زادوولد مواجه بود و ده سال بعد این نرخ به تدریج شروع به کاهش کرد.

با این وجود به گفته سازمان ملل، مصر یکی از هشت کشوری است که پیش بینی می شود تا سال 2050 نیمی از رشد جمعیت جهان را به خود اختصاص دهند. کشورهای دیگر شامل جمهوری دموکراتیک کنگو، اتیوپی، هند، نیجریه، پاکستان، فیلیپین و تانزانیا می باشند. (برای مطالعه بیشتر در مورد بحران افزایش جمعیت در مصر می توانید به اینجا مراجعه کنید)

روند تغییرات جمعیتی باید در استراتژی های آینده برای مقابله با تغییرات اقلیمی لحاظ شود. کشورهای درحال توسعه باید بین رشد جمعیت و اقتصاد خود تعادل ایجاد کنند، مشاغل کافی برای جمعیت جوان و جویای کار فراهم کنند و در عین حال مسئولیت های بیشتری در قبال حفاظت از کره زمین بپذیرند.

تخمین زده می شود که جمعیت جهان در اوایل دهه 2040 یک میلیارد دیگر افزایش یابد. با این وجود اشتباه است که تقصیر تغییرات اقلیمی را به گردن کشورهای فقیر بیندازیم. این کشورهای ثروتمند هستند که کربن بیشتر تولید می کنند و با مصرف گرایی بیشتر در انتشار گازهای گلخانه ای نقش دارند؛ درحالیکه مردم فقیر بیشترین هزینه را بابت تغییرات اقلیمی می پردازند.

*منبع: نشنال نیوز

نظر شما