twitter share facebook share ۱۳۹۷ آبان ۰۴ 943
رشد بی رویه جمعیت دردسر تازه عراق

المانیتور نوشت: عراق با خطر انفجار جمعیت روبرو است و هر سال بر جمعیت این کشور یک میلیون نفر افزوده می شود. جمعیت عراق در سال 2018 به 38 میلیون نفر رسیده که از این میان 8 میلیون نفر در بغداد پایتخت عراق زندگی می کنند. اما افزایش نرخ بیکاری و مشکلات عدیده ای که کشور با آن دست به گریبان است، نشان دهنده عدم تناسب بین میزان جمعیت رو به رشد و دسترسی به خدمات در عراق است. به گفته نجاح عبیدی استاد اقتصاد دانشگاه بغداد «با توجه به ناتوانی دولت در پاسخگویی به نیازهای مردم، رشد جمعیت دورنمای تاریکی از آینده عراق ترسیم می کند. جمعیت فعلی بغداد برابر با جمعیت کل کشور در پنج دهه قبل است؛ به تبع افزایش جمعیت، مطالبه غذا، آب، برق و مسکن نیز افزایش می باید و همه این ها آثار و تبعات نامطلوبی بر محیط زیست و طبیعت کشور به دنبال دارد. افزایش جمعیت بدون توجه به تأمین خواسته ها و نیازهای اولیه مردم، یعنی افزایش زمینه های درگیری و خشونت، افزایش تضاد طبقاتی و ایجاد فاصله بیشتر بین مردم در زمینه های مختلف اجتماعی، مذهبی، سیاسی و قبیله ای. همه اینها بیشترین تأثیر را بر زنان گذاشته و موجب گسترش ازدواج در سنین پایین، عدم اموزش زنان و عدم ادغام آنان در بازار کار به ویژه در مناطق روستایی می شود. فقدان یک دولت با ثبات و مقتدر در کنار موانع فرقه ای و اجتماعی امکان انجام سرشماری و اقدامات جدی برای پیشگیری از بارداری را با مشکل مواجه کرده است».

احمد ذهبی استاد جامعه شناسی دانشگاه بغداد نیز با اشاره به مشکلات ناشی از افزایش جمعیت می گوید: «در بغداد به 70 بیمارستان و 4 هزار مدرسه جدید نیاز است؛ شهر با مشکل ترافیک روبرو است و خیابان ها ظرفیت وسایل نقلیه بیشتر را ندارد. تعداد افراد زیر خط فقر در حال افزایش است؛ ضمن اینکه طبق ارزیابی ها در سال 2018 سالمندان تنها 3% جمعیت عراق را تشکیل می دهند و باقی جمعیت جوان اند. اگر برای این جوانان فرصت های شغلی فراهم نشود و تلاشی برای ادغام آنان در جامعه صورت نگیرد، وجود این خیل عظیم از نیروی جوان بیکار مشکل ساز خواهد شد که افزایش مصرف مواد مخدر یکی از جلوه های آن است»

وابستگی مالی سیلیکون ولی به عربستان سعودی  

به گزارشcnn چندین سال است که عربستان به یکی از پشوانه های مالی و سرمایه گذاران اصلی صنعت فناوری بدل شده است.

یکی از دلایلی که موضعگیری ترامپ و سایر مقامات امریکایی را در جریان قتل خاشقجی، در مواجهه با پادشاهی سعودی سخت کرده، نقش پررنگی است که عربستان در اقتصاد آمریکا بازی می کند. اما این نقش چنانچه برخی گمان می کنند صرفا در فروش نفت یا خرید تسلیحات از آمریکا نیست، بلکه عربستان یکی از پایه‌های اصلی سرمایه‌گذاری در فناوری‌های نوین آمریکاست و دلارهایش در سیلیکون ولی نقشی مهم بازی می‌کند. بیش از 6 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در شرکت تاکسیرانی اوبر، بیش از دو میلیار دلار در شرکت مستغلاتی مربوط به نوآوری‌های اطلاعاتیWework 900میلیون دلار در شرکت خودرو الکترونیکی‌ساز لوسید و... شمه ای از این سرمایه گذاری هاست. به عبارتی بخش اعظم 10 میلیارد دلاری که در این رابطه از سال 2016 در آمریکا سرمایه‌گذاری شده از آن سعودی‌هاست.

صندوق سرمایه گذاری عربستان، مالک بخشی از سهام شرکت تسلا به ارزش دو میلیارد دلار است و نیم میلیارد دلار هم در شرکت مجیک لیپ که در زمینه ساخت استارت آپ هایی که بر روی محصولات واقعیت افزوده کار می کنند سرمایه گذاری کرده است. روزنامه وال استریت ژورنال مدعی است که عربستان بزرگترین سرمایه‌گذار در عرصه‌ استارت‌اپ‌های آمریکا همچون  Slack و DoorDash است و این حرف پر بیراه نیست چنانکه از مجموع 93 میلیارد دلاری که صندوق Softbankدر حوزه فناوری سرمایه گذاری می کند 45 میلیارد آن متلعق به عربستان است. این تلاش عربستان همگی در راستای رهایی اقتصاد این کشور از وابستگی به نفت انجام شده است.

حالا با قتل خاشقجی و مطرح شدن نقش مقامات عربستان در این کشتار، رابطه مالی با پادشاهی سعودی به دردسری تازه برای مدیران شرکت هایی همچون اوبر و ویرجین گالاتیک بدل شده است

دارا خسروشاهی مدیر عامل شرکت اوبر و ریچارد برانسون بنیانگذار شرکت ویرجین گالاکتیک در شمار مدیران بزرگ تجاری هستند که با ادامه یافتن بحران قتل خاشقجی و پررنگ شدن نقش پادشاهی سعودی در قتل وی تلاش دارند خود را از دولت عربستان دور نگه دارند. هر دوی این شرکت ها در زمره شرکت هایی هستند که عربستان در آنها سرمایه گذاری های کلان کرده است. اوبر در سال 2016 مبلغ  3.5 میلیارد دلار از صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان دریافت کرد و در ازای این کمک، مدیر عامل این صندوق را به عضویت هیأت مدیره خود درآورد؛ همچنین بنا به اعلام ریچارد برانسون، مقامات سعودی قصد دارند سال آینده در شرکت فضایی ویرجین 1 میلیارد دلار سرمایه گذاری کنند.

سال 2016 که شرکت های فناوری با عربستان وارد رابطه مالی شدند، سالی بود که بنا به اعلام ولیعهد سعودی، عربستان حرکت خود را به سمت اصلاحات و بهبود وضعیت زنان آغاز کرده بود؛ اما اکنون با قتل خاشقجی و افزایش احتمال دست داشتن بن سلمان در این قتل، ادامه این همکاری برای بسیاری از شرکت های بزرگ سخت شده است. روز پنجشنبه ریچارد برانسون اعلام کرد که مذاکراتش را با صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان حول سرمایه گذاری هایی که قرار بود در آینده انجام شود تعلیق می کند و دارا خسروشاهی نیز اعلام کرد که در واکنش به قتل خاشقجی در کنفرانس داوس صحرا شرکت نمی کند.

اظهارات این چنینی نشانگر چالش جدیدی است که بسیاری از شرکت های فناوری که از نظر مالی با عربستان رابطه دارند با آن مواجه اند.

رای موافق پارلمان اروپا به حذف پلاستیک یکبارمصرف از بازارهای قاره سبز

به گزارش یورونیوز اعضای پارلمان اروپا در یک رای گیری تاریخی به حذف استفاده از پلاستیک یکبارمصرف و به قانون منع استفاده از آن رای مثبت دادند. در قانون جدید که از سال ۲۰۲۱ میلادی اجرایی می شود تمام محصولاتی که پلاستیک یکبار مصرف دارند و وارد چرخه بازیافت نمی شوند -همچون گوش پاک کن و قاشق چنگال یکبار مصرف- از بازارهای اروپایی حذف خواهند شد.

نمایندگان پارلمان اروپا به صنایع کشورهای عضو ۴ سال زمان داده اند (۲۰۲۱-۲۰۲۵) تا ۹۰ درصد از تولید پلاستیک های یکبار مصرف در قاره سبز بکاهند. طبق قانون جدید ورود تمام محصولاتی که بیشتر از ۷۰ درصد پلاستیک یکبارمصرف در آنها استفاده شده است، به قاره اروپا ممنوع خواهد بود

۵۷۱ نماینده پارلمان اروپا به این قانون رای موافق دادند و تنها ۵۰ نفر از نمایندگان پارلمان با این قانون مخالفت کردند. سازمان های مردم نهاد می گویند بشر در هر ثانیه بیشتر از ۲۰ تن پلاستیک تولید و مصرف می کند و بیشتر از ۱۰ تن این پلاستیک ها وارد آب اقیانوس ها می شود. پلاستیک ها به ذره های میکروسکوپی تبدیل شده و وارد بدن تمامی آبزیان و حتی آب شرب انسان می شوند. در آخرین آزمایش های پژوهشگران معلوم شده است که شهروندان کره خاکی مقادیر قابل توجهی از ذرات پلاستیکی در بدن خود دارند. این ذرات پلاستیکی عامل اصلی بروز سرطان است

بازداشت مسلمانان اویغور در کمپ های بازپروری در چین

«در این اردوگاهها از سرما و گرسنگی خبری نیست، هیچکس تنبیه نشده و به کارهای اجباری گماشته نمی شود» اینها سخنان یک مقام رسمی دولت چین است که در خصوص بازداشت و نگهداری مسلمانان اویغور در کمپ های بازپروری در این کشور خطاب به خبرنگار نیویورک تایمز می گوید. به گفته این مقام مسئول، بازداشت شدگان افراط گرایان مسلمانی هستند که به بیماری ایدوئولوژیک آلوده شدند و تلاش می شود تا در این اردوگاهها مغز آنان از این ویروس پاک گردد

سالهاست که چین اقدام به ساخت کمپ و نگهداری اقلیت های اویغور در این اردوگاهها می کند؛ اما مقامات این کشور به تازگی به وجود چنین کمپ هایی اذعان نمودند. چند هفته پیش بود که کنگره استان سین کیانگ قانونی را تصویب کرد که به موجب آن افرادی که تحت تأثیر افراط گرایی قرار گرفته اند از طریق آموزش های ایدوئولوژیک، مشاوره های روان شناختی، آموزش زبان چینی و برنامه های اصلاح رفتار مورد بازپروری قرار گیرند.

گرچه رییس دولت سین کیانگ این اردوگاهها را به مدارس شبانه روزی تشبیه می کند که با اقدامات فرهنگی سعی در اصلاح مظنونان به افراط گرایی را دارد، اما کسانی که پیشتر در این کمپ ها نگهداری شده اند از وجود قوانین نظامی، سلول های انفرادی و ضرب و شتم و شکنجه در این اردوگاهها خبر می دهند. به گفته یکی از بازداشت شدگان، پلیس او را به خاطر خواندن آیه ای از قرآن در یک مراسم تدفین بازداشت کرد. وی می گوید: هدف از ساخت این کمپ ها نه رهایی اقلیت اویغور از افراطی گری که گرفتن هویت آنان است. هزاران مسلمان بدون اتهام جنایی و تنها بدلیل نژاد و مذهب خود مورد شستشوی مغزی قرار می گیرند و مجبور به گوش دادن سخنرانی، خواندن شعارهای حزب کمونیست چین و نوشتن مقالات خود انتقادی می شوند

اقلیت اویغور با دین و زبان و فرهنگ مخصوص به خود سالها با دولت چین در نزاع و کشمکش بودند. در سال 2014 شی جین پینگ با سرکوب شدید آنان، برنامه هایی را در پیش گرفت تا از این اقلیت، شهروندانی وفادار به حزب حاکم بسازد؛ پس به این منظور نظارت پلیس تشدید شد و حتی دوربین هایی در خانه های برخی افراد نصب گردید. اکنون نیز دولت با پرداخت پول و ارائه مشوق های دیگر به ان دسته از ایغورهایی که با قوم «هان» -اکثریت ساکنان چین- ازدواج کنند، می کوشد تا این اقلیت را بیش از پیش تضعیف نموده و دست به اختلاط نژادی آنان زند.

نظر شما