twitter share facebook share ۱۴۰۰ فروردین ۱۲ 1280

در میانه بحث هایی که در واشنگتن بر سر آینده روابط آمریکا و عربستان در جریان است، پادشاهی عربستان برای مقابله با احساسات ضد سعودی در دولت بایدن و کنگره، کارزار بی سابقه ای در حوزه دیپلماسی عمومی براه انداخته است تا نقش این کشور را در رونق اقتصاد و اشتغال در آمریکا به مردم معمولی یادآوری کند.

برای این منظور سفارت عربستان در واشنگتن یک شرکت متخصص در لابی گری و روابط عمومی را استخدام کرده است. گروه LS2 نام این شرکت است که در آیووا قرار دارد و ماهانه 126500 دلار از عربستان دریافت می کند، تا در ازای آن با رسانه های محلی، گروههای فعال در حوزه زنان، گروههای تجاری وشوراهای امور خارجیِ ایالت های دور دست ارتباط برقرار کند. این شرکت در وبسایت خود نوشته است «ما مردم واقعی هستیم که با مسائل واقعی دست و پنجه نرم می کنیم.»

«فهد نظر» سخنگوی سفارت عربستان در ایمیلی که برای USA Today فرستاد، گفت: «می دانیم که آمریکایی های خارج از واشنگتن، به تحولات عربستان علاقه مند هستند و بسیاری از جوامع تجاری و اقتصادی، سازمان های دانشگاهی و جوامع مدنی، مشتاق به حفظ روابط با پادشاهی عربستان می باشند.»

برای تقویت تلاش های عربستان در دیپلماسی عمومی، مرکز تحقیقات و مطالعات اسلامیِ ملک فیصل در ریاض این ماه گزارشی 32 صفحه ای تحت عنوان «روابط اقتصادی عربستان- آمریکا فراتر از سلاح و نفت» تهیه کرد. این گزارش میزان سرمایه گذاری های پادشاهی در آمریکا، معاملات تجاری، هدایای اعطایی به دانشگاهها و خرید اوراق بهادار خزانه داری ایالات متحده را نشان می داد.

در این گزارش آمده است که آمریکا در سال 2019، 24 میلیارد دلار به عربستان صادرات داشته و 3.1 میلیارد آن حاصل از فروش اسلحه بوده است؛ این میزان صادرات باعث ایجاد و ابقای 165000 شغل در آمریکا شده است. شرکت های آمریکایی در عربستان پروژه هایی به ارزش 700 میلیارد دلار دارند. گزارش می افزاید که پادشاهی تا پایان سال 2020، اقدام به خرید 134.4 میلیارد دلار اوراق بهادار خزانه داری آمریکا و 12.8 میلیارد دلار سهام کرده است؛ این درحالی است که سرمایه گذاری عربستان در این حوزه در سال 2019، 10.8 میلیارد دلار بود. این گزارش همچنین فرصت سرمایه گذاری شرکت های آمریکایی را در عربستان در بخش هایی همچون سرگرمی نشان می دهد.

عربستان امیدوار است با آگاهی مردم معمولی آمریکا از نقش مهمی که آن کشور در اقتصاد و اشتغال در ایالات متحده ایفا می کند، با آن دسته از اقشار جامعه که توجه کمتری به مسائل سیاست خارجی و خاورمیانه دارند، همدلی و ارتباط بیشتری ایجاد نماید.

کارزار دیپلماسی عمومی عربستان در شرایطی به راه افتاده است که بایدن از طرف لیبرال ها و دموکرات های چپ گرا تحت فشار است تا ولیعهد سعودی را بدلیل قتل خاشقچی تحت تحریم قرار دهد و به طور کلی بکوشد تا مانع از سلطنت وی شود.

شاهزاده ریما بنت بندر از جمله سخنرانان گروه LS2 و سفیر عربستان در آمریکا، نخستین زنی است که از طرف پادشاهی به این مقام می رسد. وی امیدوار است که بتواند طرف های مذاکره خود را متقاعد کند که عربستان بازیگر مهمی در جهان است، اقدام به اصلاحات اقتصادی و اجتماعی از جمله در حقوق زنان نموده و آمریکا از قبل رابطه با این کشور سود مالی می برد.

اگر دیپلماسی عمومی عربستان موفق شود، این احتمال وجود دارد که سازمان های مردمی به نمایندگان کنگره فشار وارد کنند تا نگرش نرم تری نسبت به پادشاهی در پیش گیرند؛ به ویژه که مواضع لابی اسرائیل و سازمان های مختلف یهودی در آمریکا و گروههای فشار حامی عربستان نیز در همین راستا است.

گروه LS2 به تازگی کنفرانسی برای شورای امور جهانی فیلادلفیا به ریاست لورن شوارتز و شورای امور جهانی آلاسکا به ریاست لیز فالسکو برگزار کرد و ریما بنت بندر از جمله سخنرانان مراسم بود. به گفته شوارتز «سخنان وی حاوی پیامی برای پیشرفت و تغییر بود. خانم ریما در مورد نقش و تأثیر عربستان در آمریکا، فرصت هایی که این کشور ایجاد کرده و ارتباطاتی که با صنعت و انرژی در پنسیلوانیا دارد اطلاعاتی داد، مطالبی که در رسانه ها چندان اشاره نمی شود» خانم فالسکو نیز افزود «عربستان کشوری نفتی است و آلاسکا هم ایالتی نفت خیز است؛ شنیدن نظرات خانم ریما در مورد نفت و گاز و بازارهای جهانی جالب است»

پیش از سخنرانی خانم ریما گروه LS2 جزوه ای 10 صفحه ای تهیه کرده بود که آن را در اختیار حاضران قرار داد. این جزوه شامل پیشرفت های عربستان در زمینه زنان و ورزش بود و تغییرات سیاسی و افزایش نقش زنان در مدیریت را به عنوان بخشی از اصلاحات بن سلمان برجسته می کرد.

دیپلماسی عمومی عربستان بر این امر حساب می کند که مردم طبقه متوسط آمریکا نسبت به جنبه های دیگر حکومت سعودی از جمله نقض حقوق بشر توجهی ندارند. برای مثال این هفته خانم نسیمه الصدی فعال مدنی شیعه به پنج سال زندان محکوم شد؛ وی یکی از 12 زنی بود که سال 2018 دستگیر شد.

برنامه هایی که گروه LS2 در خارج از واشنگتن ترتیب می دهد کاملا در تضاد وبینارهایی است که توسط اندیشکده ها در واشنگتن برگزار می شود. در این وبینارها تعداد زیادی از مقامات، محققان و تحلیلگران دولت های سابق آمریکا حضور دارند که سیاستگذاری کشور را در قبال عربستان به بحث می گذارند و از این می گویند که آیا آمریکا می تواند در مورد موضوعاتی همچون حقوق بشر، بر عربستان و ولیعهدش سختگیری بیشتری داشته باشد.

اما دیپلماسی عمومی با چالش هایی نیز روبرو است. مؤسسه نظرسنجی گالوپ سال گذشته گزارش داد که 65% آمریکایی ها به عربستان نگاه خوبی ندارند؛ نظرسنجی Business Insider و YouGov نیز نتایج مشابهی را نشان می داد.

*منبع: responsiblestatecraft

*مترجم: فاطمه رادمهر

نظر شما